Slijmstoffen

Slijmstoffen komen in veel planten voor. Het zijn koolhydraatachtige stoffen, die in water opzwellen en in een kleverige vloeistof veranderen.
Hoewel slijmstoffen in veel kruiden voorkomen, is hun hoeveelheid vaak te gering om therapeutisch te worden ingezet.
Zij zijn toch onontbeerlijk, omdat zij een belangrijke rol spelen in de totale genezende werking van een kruid.

Kruiden die rijk zijn aan slijmstoffen, worden vaak ingezet bij klachten van de huid of slijmvliezen, veroorzaakt door prikkels van buitenaf.
Voorbeelden van kruiden met veel slijmstoffen zijn echte heemst, vlas en ijslands mos.

Slijmstoffen vormen een beschermende laag op slijmvliezen en huid en werken daar gunstig bij ontstekingen en sterke prikkeling. Slijmstoffen zijn hoestdempend, ontstekingwerend en krampwerend doordat ze de peristaltiek van de darmen afremmen.

Een andere eigenschap van slijmstoffen is het vermogen sterke prikkels van zuren te verzachten. Vooral op klachten door overmatig maagzuur werkt dit gunstig.

Daarnaast heeft deze eigenschap ook invloed op de smaak. Zo bezitten frambozen minder suiker en meer zuren dan bv zwarte bessen. Frambozen zijn echter rijk aan slijmstoffen en smaken ze zoeter dan zwarte bessen.

De beste methode om slijmstoffen aan een plant te onttrekken is door een koud aftreksel te maken. Gebruik van warm water of alcohol is niet effectief.

Je kunt de zo verkregen drank een drietal dagen in de koelkast bewaren.