Paling in het groen

Een Vlaamse specialiteit

voor 4 personen




Je hebt nodig:

4 schoongemaakte verse palingen (duimdik)
500 gram jonge spinazie
1 volle vergiet vers geplukt brandnetelblad
1 bosje kervel
1 takje tijm
2 takjes salie
3 takjes dragon
4 takjes dille
4 sjalotjes
5 blaadjes jong paardenbloemblad
6 takjes citroenmelisse
sap van 1 citroen
50 gram roomboter
4 eidooiers
bloem
lichte room
1 glas witte droge wijn
peper en zout

Zo maak je het

Was de paling in koud water en dep ze droog. Snij de paling in moten van ongeveer 4 cm en zeef er wat bloem over, waarin je wat peper en zout hebt gedaan.

Verwijder de houtige steeltjes van de kruiden en hak ze fijn. Was de brandnetelblaadjes en overgiet ze met kokend water om de brand er uit te halen. Snij ze fijn, evenals de sjalotjes en de spinazie. Doe alles in een ruime kom waarin je een kopje water hebt gegoten. Maal alles fijn met een blender tot het een saus vormt.

Verhit de boter in een vispan en bak daarin de moten paling tot deze lichtbruin kleuren.
Voeg dan de kruidige saus er bij en het glas witte wijn. Laat het gerecht een kwartiertje op een zacht vuur stoven.
Giet eventueel nog een beetje water bij: de saus moet beslist smeuïg blijven.

Klop intussen de eidooiers los en roer het mengsel voorzichtig door de saus tot hij bindt.
Roer het citroensap door de saus en als laatste een klein scheutje room.

Laat de paling nog even doorwarmen en voeg naar smaak peper en zout bij.

Serveren met aardappelpuree