Bieslook

Bieslook

 Bieslook - Allium schoenoprassum

Lookfamilie-Alliaceae

 

eng. chive-fr. ciboulete-de. Basilikum



In de nalente en vroege zomer wordt je kruidentuin opgevrolijkt door de paarse bolvormige bloemen van bieslook. Bijen en andere insecten zijn er dol op, maar ook mensen gebruiken de eetbare bloemen in bv salades.
Bieslook komt waarschijnlijk uit China, waar het al ver voor onze jaartelling bekend was. Het verhaal gaat dat Marco Polo het kruid via noord Azië meebracht naar onze streken.
Bieslook is vooral een gezond keukenkruid, vitaminerijk door de aanwezigheid van vit. A, C, B1, B2 en K Ook bevat de plant een beetje ijzer en andere mineralen

Bieslook, botanisch

Bieslook is volkomen winterhard. Bij strenge vorst sterven de bovengrondse delen af en in het voorjaar schiet de plant weer uit met pijpvormige bladeren, die grassig aandoen. Bieslook vormt pollen waaruit de stengels groeien. Laat in de lente / vroege zomer verharden de soepele stengels zich en gaat de plant bloeien met kleine, bolvormige , samengestelde bloemen. Na de bloei kan men de plant tot kort boven de grond snoeien en zal hij weer uitschieten.
Bieslook staat het liefst op een zonnige plek, maar ook in halfschaduw doet hij heet goed. De plant stelt geen al te hoge eisen aan de grond, een beetje kalk en vooral vocht is belangrijk.
Na drie jaar op dezelfde plaats of in dezelfde bak, moet bieslook verplant worden.
De beste manier om bieslook te vermeerderen is scheuren. Je graaft de plant uit, schudt de aarde van de wortel af en met een scherp mes (of spade) deel je hem doormidden. 

Bieslook in de keuken

Bieslook is een geliefd keukenkruid, dat in geen enkele keuken zou mogen ontbreken. Het smaakt subtiel naar uien en knoflook en wordt veel gebuikt in salades allerlei, sauzen en eiergerechten. Je kunt ook zelf kruidenboter maken door roomboter te mengen met bieslook. Verder verrijkt het de smaak van (room)kaas, aardappelpuree en tomaat. Een alleskunner  als het gaat om gerechten een lichte, smakelijke toets mee te geven. 
De bloemen van bieslook lenen zich goed om een salade een kleurrijker te maken.
Bieslook  gebruik je het liefst vers, gesnipperd over het gerecht. bv een kruidige omelet.
Gedroogd of verhit verliest het al te veel van zijn smaak.

Bieslook in de huisapotheek

Hoewel bieslook een gezond kruid is door de vitamines en mineralen die het bezit, wordt er in de huisapotheek vrijwel geen gebruik van gemaakt.

Lees ook dit

Bijwerkingen van bieslook

 Er zijn geen bijwerkingen te vrezen.

Bieslook oogsten en bewaren

Net als de meeste kruiden oogst je basilicum op een droge dag en voor de bloei.

Bieslook is niet zo geschikt om te drogen of in te vriezen, het verliest dan veel van zijn kracht en smaak. Wil je het toch doen, droog het kruid dan zo snel mogelijk op een schaduwrijke plek bij een temperatuur van 35 graden, of in de voedseldroger.

Door binnenshuis te kweken heb je steeds vers kruid. Het hele jaar door is bieslook te koop, schaf dan wel een biologisch gekweekte variant aan.
Laat het aangekochte kruid een paar dagen wennen aan zijn nieuwe omgeving  en geef hem dan een grotere pot, aangevuld met goede potgrond.
Zet bieslook op een zonnige, tochtvrije plaats (voor het keukenraam bijvoorbeeld) en verzorg het goed door de potgrond steeds vochtig te houden en af en toe wat plantenvoeding te geven.  Bij een goede verzorging heb je lang plezier van je aanwinst.

Meer over bieslook