Poon met rijst
voor 2 personen

Dit heb je nodig:

4 kleine rode poontjes (*)
8 eetlepels rijst
300 gram fijngesneden groenten, bv chinese kool, prei, ui, courgette
1 takje tijm
1 takje rozemarjn
3 teentjes knoflook in stukjes gesneden
4 theelepels gedroogde dilletoppen of, in het seizoen, 5 takjes fijngesneden dille
1 blaadje laurier
versgemalen peper en zeezout
1 mango of ander zacht fruit van het seizoen
rijstolie
bloem

Zo maak je het:

Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg de rijst, tijm, rozemarijn en een laurierblaadje toe.
Roer even om en voeg wat zout naar smaak toe. Laat de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar worden.
Giet dan de rijst af en laat hem uitdampen. Verwijder dan  tijm, rozemarijn en laurierblad.

Wrijf de poon in met dille en peper en bedek ze met een beetje bloem. Verhit een scheutje rijstolie in een pan en bak de poon aan twee kanten op hoog vuur goudbruin. Temper het vuur en laat de poon zachtjes garen, schep af en toe een keer om. Neem ze dan van het vuur af en houdt de poon warm.

Verhit een scheutje rijstolie in de wok en voeg de groenten en de rijst toe onder voortdurend omscheppen, tot de groenten beetgaar zijn.

Lekker met schijfjes mango of ander zacht fruit.

(*) Rode Poon is een zeevis met vast, smakelijk vlees. Hij wordt ruim aangevoerd van januari tot april. Kleine poon, tot zo'n 15 cm. vind ik de lekkerste. Hou je niet van graten, dan kun je ook filet kopen.