Glycosiden

Glycosiden zijn plantaardige chemische verbindingen tussen een niet-suiker (aglucon) en suiker. Er zijn bijzonder veel soorten glycosiden met allemaal hun eigen werking. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze door hydrolyse gesplitst kunnen worden in de werkzame stof (aglucon) en suiker.

Glycosiden bevinden zich in de celsappen en zijn een stofwisselingsproduct van de plant. Het gehalte ervan is variabel en mede afhankelijk van de ouderdom van de plant. De meeste glycosiden komen slechts in enkele planten(families) voor.

Sommige glycosiden zijn bijzonder krachtig en mogen nooit ondeskundig gebruikt worden. Een voorbeeld hiervan is digoxine uit het vingerhoedskruid, dat sterk op de hartfunctie inwerkt. Dergelijke kruiden worden niet op deze site beschreven. 

Anderen glucosiden werken minder ingrijpend en kunnen veilig worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is aucubine uit  de smalle weegbree. De werkzame stof hierin heeft antibacteriële en antiallergene eigenschappen. Het is alléén werkzaam in vers kruid, vers geperste sap en in een koud aftreksel.

Zoals gezegd zijn er bijzonder veel soorten glycosiden. Om toch enige orde in deze veelheid te brengen, heeft men ze onderverdeeld in groepen al naar gelang hun werking.

Belangrijke glycosidegroepen zijn:

Mosterdolie-glycosiden
Glycosiden uit deze groep zijn prikkelend voor de slijmvliezen en je moet ze met mate gebruiken.

Ze zijn eetlustopwekkend, stimuleren de spijsvertering, bevorderen de doorbloeding van de huid en hebben een lichte antibiotische werking.
Zij komen o.m. voor in herderstasje, mosterd en oostindische kers.

Antrachinon-glycosiden
Glycosiden uit deze groep hebben een sterk laxerende werking en je moet ze met mate gebruiken.
Zij komen o.m. voor in wegedoorn, aloë vera, kleefkruid en koffie

Saponine-glycosiden
Deze glycosiden hebben een weerstandsverhogende en desinfecterende werking. Verder zijn ze slijmoplossend en urinedrijvend.
Zij komen voor in o.m. ogentroost, mannetjesereprijs en weegbree.

Digitalis-glycosiden Giftig, niet gebruiken!
Deze glycosiden werken op de hartspier en onjuist gebruik kan dodelijk zijn.
Zij komen o.m.voor in vingerhoedskruid, lelietje van dalen en voorjaarsadonis.

Fenol-glycosiden
Deze glycosiden hebben een desinfecterende werking, zijn ontstekingremmend en urinedrijvend.
Zij komen o.m. voor in beredruif, bosbes, moerasspirea en kamille.

Cumarine-glycosiden
Deze glycosiden zijn pijnstillend, slaapverwekkend en desinfecterend. Zij werken over het algemeen zeer mild.
Zij komen o.m. voor in kamille, lavendel en wijnruit.