kruiden actueel

De wereld van kruiden en natuur is steeds in verandering op de golven van nieuws en seizoenen. Op deze pagina vind je alles wat nu actueel is op gebied van kruiden en natuur.

Door op een van onderstaande linken te klikken,
kom je direct bij het onderwerp van je keuze.


Anijs

Wanneer we al hoestend en proestend door de kou heen moeten, komt anijs ons te hulp.
Anijs verwarmt het lichaam, stopt hoest en slijmvorming in de bronchiën en maakt de zware winterkost beter verteerbaar.
Toch komt het kruid niet uit onze streken maar uit het oostelijk Middellandse-zee gebied.
De oude Egyptenaren gebruikten het kruid al en ook de Grieken en Romeinen waren er dol op.

Lees hier verder over Anijs


Verse voeding

In de jaren 50 van de vorige eeuw kochten mensen hun etenswaren in de buurtwinkel. Verse, onbehandelde etenswaren, want de voedingsindustrie stond nog in zijn kinderschoenen.
De tijden zijn veranderd, je kunt nu alles kopen in de supermarkt, die vol staat met producten uit de voedingsindustrie. Als je niet wilt, hoef je niets meer schoon te maken want vrijwel alles is 'panklaar' te koop en heb je het te druk dan biedt een 'kant en klaar' maaltijd uitkomst.

Ouderwetse  kruidenier

Wat een ideale verworvenheid lijkt, die uitkomst biedt aan drukbezette mensen, staat meer en meer ter discussie.
Want zo gezond is het allemaal niet. Om er voor te zorgen dat het voedsel lang houdbaar blijft, lekker smaakt en er mooi uit ziet moet de industrie allerlei al dan niet chemische stoffen toevoegen die daarvoor zorgen. Lang niet alle gebruikte stoffen zijn gezond, laat staan dat je lichaam ze nodig heeft om goed te functioneren.

Herenboeren

Steeds meer mensen kiezen voor verse biologische producten, zonder alle overbodige toevoegingen.
Een stuk gezonder en je kunt je eten zelf op smaak brengen, bijvoorbeeld met kruiden.
Kleinschalige boerderijwinkels zijn er inmiddels  in overvloed,  waar je vers van het land allerlei producten kunt kopen.
Een mooi initiatief is de oprichting van de Herenboeren,  een kleinschalige coöperatie van  eigenaren, die biologisch en gezond produceren voor zo'n 200 huishoudens in de omgeving. 
Vanzelfsprekend vind ik dat een goede ontwikkeling en ben ook mede eigenaar van Herenboeren De Groote Heide in Soerendonk (NB).
Wil je weten of er bij jou in de buurt ook zo'n boerderij is? Herenboeren.nl heeft alle info.

 Eten met de seizoenen

Het heeft zo zijn voordelen om vaak producten op het menu te zetten die bij het seizoen horen. Ze zijn dan op hun best en de aanvoer is meestal overvloedig, waardoor je ook nog eens goedkoper uit bent.
Ook draag je een steentje bij aan een gezonder milieu en als je dan ook nog kiest voor producten die in jouw regio geteeld worden, ben je helemaal milieubewust bezig.
In de winter komen de verse keukenkruiden uit de kas, maar voor de meeste gerechten kun je ook kiezen voor gedroogde kruiden. Deze kun je dan ook gebruiken voor het maken van remedies in de huisapotheek.

In december zijn er nog steeds verse groenten, zoals spruitjes, schorseneren, boerenkool, winterpostelein en knolselderij.
Ook (zoete) aardappels en (dichte) kolen zijn nog verkrijgbaar.