Gestoofde Hazenbout  

Hoofdgerecht 

Voor 4 personen 

rozemarijn

Dit heb je nodig: 

 

4 verse hazenbouten 

125 gram gerookte spekblokjes 

1 glas rode wijn
ong. 200 cc water 

2 stronken witlof 

2 teentjes knoflook 

1 gesnipperde ui 

2 takjes rozemarijn of 1 theelepel gedroogd kruid 

1 takje tijm of een ½ theelepel gedroogd kruid 

1 blaadje laurier 

2 kruidnagels 

snufje kaneel 

50 gram roomboter
zout en peper 

maïzena 

Zo maak je het: 

 

Wrijf de hazenbouten in met wat peper en zout. Smelt de boter in een ruime braadpan en bak de bouten snel aan beide zijden bruin.
Haal de bouten uit de pan. 


Verwijder het bittere hart van het witlof en snij de groente zeer fijn. Hak de ui en knoflook zo fijn mogelijk, evenals de rozemarijn en tijm. Je kunt hiervoor ook een vijzel gebruiken. 


Doe nu de spekblokjes in de pan en smelt ze even uit. Voeg dan het witlof en het kruidenmengsel toe en laat het glazig worden.

Leg nu de hazenbouten weer in de braadpan terug en blus de boter met het glas wijn en de helft van het water. Doe er ook de laurier, kruidnagel en kaneel bij. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de bouten sudderen tot het vlees bijna loslaat van het bot. Dit duurt zowat anderhalf tot twee uur. ( een handige keukenhulp is een slowcooker, die je kunt instellen)
Af en toe bedruip je de bouten met de saus en om te voorkomen dat het gerecht droog kookt, voeg je zo nodig wat water bij. 

 

Als de hazenbouten gaar zijn haal je ze uit de braadpan. Bindt zo nodig de saus met wat maïzena en maak hem naar believen op smaak met vers gemalen peper. 

Serveer de bouten en de saus apart. 


Lekker met rode kool en gekookte Opperdoezer aardappeltjes (of andere vastkokende aardappels)