Maceraat of Uittreksel

De werkzame stoffen in kruiden kun je vrijmaken door ze in water of melk te laten trekken. Het resultaat van deze methode wordt aftreksel genoemd en is slechts enkele dagen houdbaar.
Een krachtiger methode is macereren, waarbij het kruid in olie, azijn of alcohol trekt. Het hierdoor verkregen preparaat is sterker en langer houdbaar.

Je begint met een brandschone pot van een halve liter. Hierin doe je fijngesneden kruiden, net zoveel als in de pot kunnen. Daarop giet je goede olijfolie en sluit de pot. Zet die in een zonnige vensterbank en laat het zes tot acht weken staan.
Daarna zeef je de kruiden eruit en de olie is klaar voor gebruik.  

Voor een maceraat van alcohol volg je dezelfde procedure maar vervang je de olie door brandewijn of rum van goede kwaliteit.
In plaats van een zonnige plek zet je de pot ongeveer 3 weken in het donker. Af en toe even zachtjes schudden.

Voor azijn geldt hetzelfde recept als alcohol maar je gebruikt dan een goede kwaliteit natuurazijn.