Lamskoteletten met komkommer  
Een feestelijk recept

voor 4 personen 

Dit heb je nodig:

Voor de saus:
2 grote eieren
75 gram roomboter
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels crême fraiche
2 teentjes knoflook
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 takje peterselie
peper
zout
Voor de koteletten:
8 lamskoteletten
50 gram bloem
1 grote komkommer
1 bos lente-uitjes (8 stuks)
100 gram fijn paneermeel
1 takje munt
fijne olijfolie, worchestersaus, peper

Zo maak je het:

De saus
Splits de eieren en zet het eiwit afgedekt weg. Doe de eidooiers in een vuurvaste kom.
Snipper de knoflook en ris de blaadje tijm en rozemarijn van hun steeltje. Wrijf de kruiden in een vijzel zo fijn mogelijk.

Laat de boter au bain marie zeer zacht worden. Schep 1 eetlepel boter bij de eidooiers en klop ze goed door elkaar tot de massa enigszins schuimig wordt.
Zet de kom in een pan met een laagje water tegen de kook aan en houdt die op temperatuur. Niet laten koken, anders gaat de saus schiften!
Klop het dooier-botermengsel tot dit wat dikker wordt en voeg dan, onder voortdurend kloppen, druppelsgewijs he citroensap toe en daarna beetje bij beetje de rest van de boter. Goed blijven kloppen!
Als de saus mooi dik is geworden, neem je de kom uit het warme water en voeg je al kloppend de crême fraiche en de fijn gewreven kruiden toe.
Naar smaak kun je er nog wat peper en zout bij doen.
Laat de saus nu rusten. Hou het water apart warm.

de koteletten
Bestuif de koteleten licht met de bloem die je gemengd hebt met de helft van de zeer fijn gesnipperde munt en peper.

Schil de komkommer en snij hem in blokjes van ongeveer 2 cm. Snij de toppen van het blad van de lente uitjes af.
Smoor de groenten beetgaar in een pan met een beetje olie.
Klop het eiwit met een eetlepel water los en breng dit op smaak met een paar druppels worchestersauce.
Haal de bestoven lamscoteletten door het eiwit en daarna door de paneermeel.
Verhit in een koekenpan de olie en bak daarin de coteletten aan elke zijde 3-5 minuten, tot ze goudgeel zijn.

Klop intussen de saus nog even door en warm hem op in de pan met heet water.

Neem een dienschaal met opstaand randje en strooi de rest van de fijngesnipperde munt op de bodem. Zet daar de koteletten in een krans rechtop met de beentjes naar buiten. Schik dan de beetgare groenten tussen de koteletten. Je kunt de koteletjes eventueel nog garneren met manchetjes.

Serveer de warme saus apart bij dit gerecht.

Lekker met rijst of gebakken krieltjes.