kruiden conserveren

Kruiden Conserveren

Kruiden kun je drogen, macereren in alcohol, olie of azijn en invriezen. Wat je er ook mee doet, gebruik alleen gave kruiden.
De beste tijd om te oogsten is op een droge dag, ’s morgens nadat de dauw verdwenen is. 

 

Drogen gaat gemakkelijk op een schaduwrijke plek met een goede luchtcirculatie en een temperatuur tussen de 20 en 35 graden. 

Het kan een droge zolder zijn, een schaduwplek in de tuin, een droog schuurtje of carport.

Goede resultaten bereik je ook in een hete luchtoven, waarvan je het deurtje op een kier laat staan. Het kan wel tot 24 uur duren voor de kruiden droog zijn.
De temperatuur mag absoluut niet boven de 45 graden komen, anders gaan teveel waardevolle stoffen verloren.

De beste droogmethode is het gebruik van een voedseldroger, een compact apparaat met verschillende droogplateaus op elkaar.

De temperatuur stel je in op 55 graden en na gemiddeld 8 uur zijn je kruiden droog.


De droogtijd hangt af van het soort kruid, de luchtvochtigheid en de droogtemperatuur. Op de website staat bij elk kruid beschreven hoe je het kunt drogen en bewaren.


De kruiden zijn droog als ze een ritselend geluid maken. 

 


Keukenkruiden kun je ook invriezen.
Voor bakken en braden is het handig kruiden in te vriezen in een diepvrieszakje. Je kunt er dan uithalen wat je nodig hebt.
Niet laten ontdooien, want dan zijn de kruiden slap.

Voor soepen en sausen kun je kruiden in water invriezen.
Je snippert een kruid fijn, en vult daarmee een ijsblokbakje.
Je giet er wat water overheen en laat het invriezen.
Daarna haal je de kruidenblokjes uit het bakje en stop je ze in een plastic zak. Dit herhaal je tot je genoeg hebt.

Zet wel de naam van het kruid op je diepvrieszakjes, want anders weet je over een paar maanden niet meer wat er ook alweer inzit!