vermoeidheid

Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland en België kampen met vermoeidheidsklachten, maar het zijn er erg veel.
In de meeste gevallen is geen duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden.

Mensen blijven er dan mee zitten en kunnen zo in een neerwaartse spiraal terecht komen: Je bent moe, maar je wilt van alles; dat lukt niet waardoor je je gefrustreerd voelt; dat gevoel vreet energie, waardoor je nog vermoeider wordt, etc.

Vermoeidheid komt erg vaak door stress. In deze hectische maatschappij wordt veel van mensen gevraagd. Soms teveel, wat een gevoel van falen opwekt. Ook kan het zijn dat je je leven niet goed op de rails hebt of dat je werk  niet (meer) van harte gaat.
Je kunt kampen met een verlies of je hebt zoveel dingen aan je hoofd dat je het niet meer overziet.
Dit soort situaties veroorzaken een energielek met als gevolg: vermoeidheid.


Ook materiële omstandigheden kunnen een rol spelen bij vermoeidheidsklachten. Allergieën, te weinig bewegen, watertekort, een verstoord slaapritme zijn allemaal voorbeelden van omstandigheden waardoor je vermoeider en vermoeider raakt.
Tenslotte kan er ook iets lichamelijks aan de hand zijn. Je huisarts is de aangewezen persoon om een diagnose te stellen. 

 

Tips om vermoeidheid tegen te gaan

 

 Welk kruid is er tegen gewassen? 

 

Naast zijn kalmerende en krampopheffende werking heeft citroenmelisse versterkende eigenschappen en is daarom een goed middel bij vermoeidheid. Een goede remedie is een thee van het verse kruid.

Valeriaan heeft opbeurende en rustgevende eigenschappen.  

 

Kamillethee is ook rustgevend, maar let op: vervang je dagelijks kopje thee niet door kamillethee. Teveel kamille werkt averechts. 

 

Als de huisarts geen lichamelijke oorzaak vindt en bovenstaande tips geen soelaas bieden, zoek dan hulp bij een goede therapeut of coach. Samen met hem of haar kun je nagaan waar het in je leven te ingewikkeld werd en wat je kunt doen om je eigen richting weer te vinden.
Ook Yoga en acupunctuur worden door veel mensen positief ervaren.