kruiden, een introductie

Wat zijn Kruiden

Elke plant maakt specifieke stoffen aan, die onontbeerlijk zijn voor de groei en gezondheid van de plant. Zo zijn er stoffen die insecten aantrekken of juist afweren, fotosynthese mogelijk maken of bescherming bieden tegen ziekten. Deze werkzame stoffen zijn het meest te vinden in de etherische olie van de plant. Veel van die stoffen blijken ook gezond te zijn voor mens en dier.
De planten met veel etherische olie waarin de werkzame stoffen voorkomen noemen we kruiden.

Op deze site zijn veel kruiden beschreven, bekende en minder bekende.
Er komen regelmatig nieuwe kruiden bij!

Door hier te klikken  en de pagina uit te vouwen vind je daar de uitleg van elk kruid.


Sommige kruiden echter hebben zoveel werkzame stoffen, dat ons lichaam ze niet kan verwerken. De werkzame stof in bijvoorbeeld vingerhoedskruid werkt zo sterk op de hartfunctie dat het gebruik hiervan dodelijk kan zijn.

Dit soort kruiden worden niet op deze site beschreven.

Waar groeien kruiden?

 

Kruiden groeien niet overal. Afhankelijk van de bodem, het klimaat en de omgeving zal een kruid er wel of niet gedijen en hebben ze veel of weinig etherische olie.


Zo vraagt tijm bijvoorbeeld een droge, kalkachtige bodem met weinig stikstof en veel zon, terwijl een paardenbloem dol is op voedselrijke grond en niet bang is om natte voeten te krijgen. 


De meeste kruiden kun je overigens ook zelf kweken in de tuin. Dat geldt niet alleen voor geneeskrachtige kruiden maar ook voor tuinkruiden, zoals keukenkruiden ook wel worden genoemd.

Een kruidentuin of bak met de meest gebruikte kruiden staat niet alleen leuk, maar geeft een heel seizoen een welgevulde thuisapotheek en lekkere smaakmakers in overvloed.

 

Op de website lees je hoe kruiden in de tuin of het balkon groeien. Ook wilde kruiden komen aan bod.

Hoe droog je kruiden?

 

Het is belangrijk dat je kruiden verzamelt die niet vervuild zijn. Dat betekent: pluk ze nooit langs een (snel)weg of in bermen waar gespoten wordt met onkruidverdelgers.

De meeste kruiden kun je drogen. Je spreidt de kruiden uit op bijv. gaasdoek of bindt ze in toefjes bijelkaar. De droogplek moet warm em schaduwrijk zijn.
Een andere, snellere methode is het drogen in een voedseldroger. 

Wil je de kruiden alleen in de keuken gebruiken, dan kun je ze ook invriezen. Voor gebruik in de thuisapotheek is deze methode niet geschikt.

 

Bij elk kruid op deze site vind je meer informatie over drogen en bewaren

Zijn kruiden geneeskrachtig?


De werkzame stoffen van kruiden liggen aan de basis van vrijwel alle medicijnen die door de farmaceutische industrie geproduceerd worden. Deze medicijnen zijn standaard en het is verboden om kruidenpreparaten eenzelfde status toe te kennen.             lees verder

 

Geneeskrachtige kruiden ondersteunen en versterken de natuurlijke geneeskracht van het lichaam en zijn een prima alternatief in de thuisapotheek als huismiddel tegen allerlei kwalen.

 

Bij elk kruid op de site kun je lezen wat de werkzame stoffen zijn, hoe je het kruid kunt gebruiken en of er eventuele bijwerkingen zijn.

Wat zijn keukenkruiden?

 

Veel kruiden smaken aangenaam en werken bovendien gunstig op de spijsvertering. Geen wonder dat deze keukenkruiden of tuinkruiden veel gebruikt worden bij de bereiding van allerlei gerechten. Met het gebruik van keukenkruiden zijn al dan niet synthetische smaakversterkers overbodig en ook het gebruik van zout kan drastisch naar beneden.

 

Voorbeelden van populaire keukenkruiden zijn salie, basilicum en tijm

 

Op de website vind je er nog veel meer waarmee je naar hartenlust kunt experimenteren. Je vindt er ook een aantal lekkere recepten waarin kruiden een belangrijke rol spelen.