Jambalaya

Amerikaans rijstgerecht uit Louisiana


voor 4 personen  

Dit heb je nodig 


200 gram pikante chorizoworst
200 gram rauwe ham in blokjes
8 ongepelde gamba’s 

300 gram rijst 

½ rode paprika 

½ groene paprika 

4 tomaten 

1 ui 

1 takje tijm
1 steel bleekselderij 

4 teentjes knoflook
3 takjes peterselie
1 blaadje laurier
5 dl runderbouillon 

olijfolie 

cayennepeper 

zout 

Zo maak je het 


Snij de chorizoworst in grove stukken. Ontdoe de paprika van de zaadlijsten en snij ze vervolgens in reepjes.
Ontvel de tomaten en snij ze in blokjes.
Hak de ui fijn. Plet tijm, knoflook en peterselie in een vijzel. Snij de bleekselderij in kleine stukjes. 

 

Verhit olijfolie in een diepe pan en fruit daarin de ham en worst samen met ui en paprika. Voeg daarna de tomatenblokjes en de geplettte kruiden toe. Schep het mengsel en paar keer om en om en voeg dan de rijst en de bouillon toe. Bestrooi het geheel met cayenne peper en voeg ook naar smaak wat zout bij. 

 

Als de rijst bijna gaar is leg je de gamba’s boven op de rijst en laat deze zo op een zacht vuur in ongeveer 5 tot 8 minuten gaar worden. Let er op dat de pan niet droogkookt! In dat geval nog een beetje bouillon bijgieten. 

 

Serveren met een frisse salade