Asperges op Brabantse wijze

Hoofdgerecht

voor 4 personen

Je hebt nodig

2 kilo asperges
400 gram krielaardappeltjes
4 eieren
8 plakken gekookte achterham
125 gram roomboter
2 takjes peterselie
zout

Zo maak je het

Schil de asperges met een dunschiller en snij de houtige onderkanten er af. Zet de schillen op met ruim water, breng het water aan de kook en laat de schillen een kwartiertje trekken. Verwijder dan de schillen met een schuimspaan en kook de asperges in deze bouillon gaar in ongeveer 15 minuten. Naar smaak zout toevoegen.
Controleer af en toe met een vork, want de asperges moeten voldoende 'beet' houden.

Kook intussen in een andere pan de krieltjes gaar en kook ook de eieren hard.
Dompel de hardgekookte eieren in koud water en pel ze. Snij ze daarna door midden.
Laat op een zacht vuur de boter met een beetje water smelten en hou die warm.

Schep de gare asperges met een schuimspaan uit de pan en schik ze in het midden van een voorverwarmde ovalen schaal. Schep de krieltjes er omheen en leg er de gehalveerde eieren tussen. Rol de plakken ham op en schik ze over de asperges.
Versier de schotel met kleine toefjes peterselie.

Serveer de warme botersaus er apart bij.