griep

In de winterperiode waren een aantal ziekteverwekkers rond, die het vooral op de luchtwegen gemunt hebben. In de volksmond is "griep" eigenlijk een fikse verkoudheid. Echte griep of influenza is veel ernstiger, vooral voor mensen waarvan het immuunsysteem niet optimaal werkt.

Symptomen van griep

De belangrijkste symptomen van griep zijn koude rillingen, hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en hoesten. De patiënt voelt zich beroerd en heeft geen eetlust. Na ongeveer een week treedt verbetering in en na nog eens een week is het ergste voorbij. De zieke kan zich echter nog lange tijd moe en lusteloos voelen.

Risicogroepen bij griep

Influenza kan gevaarlijke complicaties met zich meebrengen, waaronder longontsteking.
Risicogroepen zijn kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouden van dagen en mensen die vanwege ziekte toch al een verminderde weerstand hebben.
Deze mensen kunnen in het najaar preventief een griepvaccinatie krijgen. Dit biedt echter geen garantie dat zij gevrijwaard blijven van griep omdat deze ziekteverwekker in staat is snel te muteren.

Verspreiding van griep

Griep verspreidt zich razendsnel. In de lucht door hoesten en niezen; via huidcontact; overleeft gemakkelijk in kou en voelt zich opperbest in slecht geventileerde ruimtes. 
Het is dus nogal moeilijk om deze ziekteverwekker te ontlopen wanneer een griepgolf onze omgeving treft.

Preventie bij griep

Toch staan we niet helemaal met lege handen.

Op de eerste plaats is het op peil houden van je eigen natuurlijke weerstand van het hoogste belang. Vitamine C is daarbij een goede hulp.
Zorg er voor dat je voldoende en gezond eet. Vermijdt zoveel mogelijk bewerkt voedsel uit de supermarkt en wacht nog maar een maandje met afslanken. Je lichaam heeft in tijden van griep extra, gezonde voeding nodig met voldoende vitaminen. Een stoofschotel met knolselder en anijs is een voorbeeld van een gezonde maaltijd.

Geef aandacht aan je persoonlijke hygiëne, maar overdrijf niet. De ziekteverwekker die griep veroorzaakt overleeft niet in zeep. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi de gebruikte meteen weg.

En als de zon schijnt, ga dan naar buiten voor een wandeling. Ook daar kan de griep maar moeilijk tegenop.

Ik heb griep, wat nu?

Heb je ondanks alle voorzorgen toch de pech dat het griep je te pakken krijgt, dan zul je het uit moeten zieken. De symptomen van griep zijn een uiting van je lichaam om de toxische stoffen uit je lichaam te verwijderen.
Zorg ervoor dat je veel drinkt, blijf in bed en probeer iets te eten, ook al heb je geen eetlust.  Vermijdt mentale prikkels zoveel mogelijk. Zo help je je eigen immuunsysteem  om optimaal  zijn werk te doen.

Elke dag een kop thee van salie, honing en een snufje kaneel bevordert zweten en is koortsverlagend en datzelfde geldt voor de aloude grog:
In een limonadeglas doe je een mengsel van een klein borrelglaasje cognac, het sap van een uitgeperste citroen en een eetlepel honing. Aanvullen met kokend water en daarna zo heet mogelijk opdrinken.

Mocht je toestand na een week niet verbeteren, schakel dan de huisarts in. Mensen uit risicogroepen doen er goed aan meteen de huisarts te raadplegen.