Kandeel

een traditionele kraamdrank

Het woord kandeel is afgeleid van het Latijnse caldellum, een verkleinende en liefkozende vorm van caldum,
wat warm brouwsel. betekent.

Het is een traditionele kraamdrank, die waarschijnlijk van het Oost Romeinse Rijk via Duitsland en Frankrijk in Nederland terecht gekomen is.

Oorspronkelijk was het een versterkende drank voor de kraamvrouw alleen, bereid uit eidooiers, brandewijn, honing, kaneel en kruidnagel. Het werd vooral geschonken in rijke families, want specerijen waren destijds letterlijk peperduur.

Vanaf de 17e eeuw wordt het een gewoonte om kandeel ook aan de kraamvisite te schenken waarbij de vader de drank roert met een kaneelstok versierd met strikjes.
De kraamheer droeg daarbij het zijden mutsje met linten van de kraamvrouw, waarmee hij de boze geesten op een dwaalspoor zou brengen.  

Kandeel werd geschonken uit een speciaal daar voor gemaakte porseleinen kan, versierd met kraammotieven, in bijpassende kommen. 

 Later werd kandeel ook geschonken aan pas getrouwde stellen, daags na hun huwelijk en tegenwoordig wordt deze drank  bij allerlei gelegenheden gedronken of als dressing gebruikt over ijs of yoghurt.

 

Kandeel kun je zelf maken. Wil je hem minder sterk, gebruik dan witte wijn in plaats van brandewijn.