Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Nieuwsbrief
15 april 2010

In deze editie:

  • de kruidentuin
  • lentelunch
  • ontspannen in bad
  • een etentje met vrienden 
  • nieuw op de website

Dankzij het mooie, droge weer van de afgelopen dagen heb ik lekker in de tuin kunnen werken. De kruidentuin ligt er weer schoon en aangeharkt bij. Ik wacht nog even met aanplanten van nieuwe kruiden, want nachtvorst ligt nog steeds op de loer. Pas geplante kruiden hebben nog niet zoveel weerstand en zouden dan zomaar het loodje kunnen leggen. De aloude boerenwijsheid "te vroeg op het land, schade aan alle kant", geldt ook in de 21e eeuw!

Als je voor het eerst kruiden in je tuin wilt planten, is het slim een plan te maken. Ga voor jezelf na welke kruiden bij jouw levensstijl passen. Kook je graag mediterraan of hou je meer van de hollandse pot? Voor welke kwaaltjes ben je gevoelig? Wil je veel vlinders in je kruidentuin of spreken de heerlijke geuren van kruiden je juist aan?

Het antwoord op die vragen kun je als leidraad nemen in de keuze van kruiden. Ook de ligging van de tuin is belangrijk. Een kruidentuin op het noorden, waar weinig zon is en veel schaduw , zal weinig kans van slagen hebben. Je zult dan je toevlucht moeten nemen tot potten met kruiden op de meest zonnige plek van je tuin. Wat de bodem betreft, is het van belang dat die in elk geval goed drainerend is. Met uitzondering van hele zware zeeklei en heel lichte zandgrond is elke grondsoort wel geschikt te maken voor een fleurige kruidentuin.

Genieten van alle goeds die kruiden in zich hebben, kan ook op het terras of balkon. De meeste kruiden doen het heel goed in potten en bakken.

Het gaat te ver om in deze nieuwsbrief alle mogelijkheden op te sommen. Heb je vragen bij de aanleg of het onderhoud van je kruidentuin, dan kun je me altijd mailen margriet@touchworld.nl. Ik antwoord je graag!

Lentelunch

Nu het weer je steeds vaker uitnodigt om in de tuin te zijn, is het tijd om te genieten van een lekkere, gezonde lentelunch in de buitenlucht. Wij doen dat de eerste keer steevast met een pittige voorjaarssalade als welkom aan de lente.

Ontspannen in bad

Van al dat werken in de tuin, voel ik mijn spieren protesteren en ben ik best wel moe.  Een opwekkend bad is dan een uitkomst. Ik maak daarvoor eerst een aftreksel van rozemarijn en giet dat in het hete badwater. Twintig minuten later ben ik als herboren. Echt een aanrader!
Heb je geen rozemarijn bij de hand, dan is de aanschaf van rozemarijn badolie een prima alternatief.  Let wel op de kwaliteit, want er zit veel kaf onder het koren.

Een etentje met vrienden

Op zaterdag hebben we een etentje met vrienden gepland. Het menu is natuurlijk kruidig en lenteachtig. Er hoort een soepele witte wijn bij en wij kozen voor een pinot grigio.

heldere kippensoep
paling in het groen
haagse bluf

En daarna, lekker bijkletsen en genieten van elkaars gezelschap. Ik heb er nu al zin in!

Nieuw op de website

 

Tot slot nog een liedje omdat hier de zon schijnt!

 

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro