Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
28 februari 2012

In deze editie:

  • De Kruidentuin
  • Verse voeding
  • Voorjaarsreiniging
  • Eten met de seizoenen
  • Actueel

Dat was wel even schrikken, begin februari. De winter trok op de valreep nog eens alle registers open. Zelfs hier in Zeeuws Vlaanderen vroor het flink. Voor de schaatsliefhebbers een feest, voor de tuin een regelrechte schok.
Alle planten die er (te) vroeg bij waren en al trots hun eerste groen lieten zien, kunnen weer helemaal opnieuw beginnen. Voor de rozemarijn in mijn tuin was de schok te groot. Twee van drie struikjes zijn dood, jammer!
Maar goed, het leed lijkt nu wel geleden en februari gaf uiteindelijk zijn drie lentedagen.

De kruidentuin

In de kruidentuin is de grote schoonmaak begonnen. Al het dode goed gaat er uit en de afgestorven stengels van vorig jaar heb ik verwijderd. Nu de kruidentuin kaal is kan ik de winterschade opnemen. Op de rozemarijn na hebben alle vaste kruidenplanten het overleefd.
Oregano is een sterke jongen en heeft al jong blad. Je moet hem wel in toom houden, want het is een enthousiaste groeier. Je kunt dat doen door hem flink af te steken.
De bieslook steekt zijn hoofd alweer boven de grond. De sprietjes zijn nog te klein om te knippen, maar dat duurt niet lang meer.
Ook citroenmelisse, munt en lavas vertonen weer tekenen van leven, net als lavendel, venkel en tijm.

Ik heb de aarde rond de kruiden rul gemaakt en als er weer eens regen wordt voorspeld, strooi ik er beendermeel op. Dan wordt deze meststof goed opgenomen in de bodem en hebben de kruidenplanten het voedsel dat ze nodig hebben om gezond en sterk te groeien.

Verse voeding

kruidenierIn de jaren 50 van de vorige eeuw kochten mensen hun etenswaren in de buurtwinkel. Verse, onbehandelde etenswaren, want de voedingsindustrie stond nog in zijn kinderschoenen.


De tijden zijn veranderd, je kunt nu alles kopen in de supermarkt, die vol staat met producten uit de voedingsindustrie. Als je niet wilt, hoef je niets meer schoon te maken want vrijwel alles is 'panklaar' te koop en heb je het te druk dan biedt een 'kant en klaar' maaltijd uitkomst.

Wat een ideale verworvenheid lijkt, die uitkomst biedt aan drukbezette mensen, staat meer en meer ter discussie.
Want zo gezond is het allemaal niet. Om er voor te zorgen dat het voedsel lang houdbaar blijft, lekker smaakt en er mooi uit ziet moet de industrie allerlei al dan niet chemische stoffen toevoegen die daarvoor zorgen. Lang niet alle gebruikte stoffen zijn gezond, laat staan dat je lichaam ze nodig heeft om goed te functioneren.

Vandaar dat steeds meer mensen kiezen voor verse biologische producten, zonder al die overbodige toevoegingen.
Een stuk gezonder en je kunt je eten zelf op smaak brengen, bijvoorbeeld met kruiden.
Vanzelfsprekend vind ik dat een goede ontwikkeling.
Kook je ook al 'vers'?  Reacties en recepten kun je hier kwijt!

Voorjaarsreiniging

Traditioneel zijn februari en maart magere maanden wat verse voeding betreft. Het zijn ook maanden die heel goed geschikt zijn om je lichaam te ontdoen van alle verontreiniging die zich heeft opgehoopt tijdens de winter. Er bestaan allerlei kuren voor om dat voor elkaar te krijgen maar als je daar niet voor kiest, biedt de natuur eenvoudiger middelen. Eind februari komen de eerste brandnetels weer te voorschijn en ook paardenbloemen vormen hun eerste bladrozetten. Deze twee wilde kruiden lenen zich bijzonder goed voor reiniging van je lichaam en geven je bovendien een veelvoud aan vitaminen en mineralen.

brandnetelBrandnetel is de basis voor een heerlijke en gezonde soep en je kunt er ook een smakelijke stamppot mee maken. Ben je een liefhebber van vis, dan is dit recept voor paling in het groen zeker de moeite waard. Ook veldsla is nu volop verkrijgbaar en half maart komen ook raapstelen op de markt. Samen met paardenbloemblad en de eerste verse kruiden uit de tuin maak je een zuiverende en versterkende voorjaarssalade.

Verse voorjaarsgroenten zijn ook geschikt voor groene smoothies, heerlijke groenten/fruit drankjes die je zelf gemakkelijk kunt maken. Vers en zonder toevoegingen.
 Marjolein Verkaik heeft een e-boek geschreven over het hoe en waarom van groene smoothies met tal van recepten. Ik kan het je aanbevelen!

 Eten met de seizoenen

Het heeft zo zijn voordelen om vaak producten op het menu te zetten die bij het seizoen horen. Ze zijn dan op hun best en de aanvoer is meestal overvloedig, waardoor je ook nog eens goedkoper uit bent.
Ook draag je een steentje bij aan een gezonder milieu en als je dan ook nog kiest voor producten die in jouw regio geteeld worden, ben je helemaal milieubewust bezig.

In maart komen de verse keukenkruiden uit de kas, maar voor de meeste gerechten kun je ook kiezen voor gedroogde kruiden. Deze kun je dan ook gebruiken voor het maken van remedies in de huisapotheek.

De grootste aanvoer deze maand van groenten en fruit zijn:
 

spruitjes

Groenten
bleekselderij
rode kool
savooiekool
witte kool
raapstelen
spruiten
venkel
veldsla

kokosnoot

Fruit
ananas
appels
kokosnoten
sinaasappels

Actueel

In Actueel op de website:

  • Pepermunt  
  • Het weer 
  • Heibel in de tuin 
  • En nog veel meer!  

En omdat deze nieuwsbrief helemaal in het teken staat van
gezond eten, als afsluiter een tekenfilmpje van het tegendeel.

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro