Share |
touchworld kruiden

 

 

 

 Kruidige Nieuwsbrief
25 mei 2011
 

In deze editie:

 • De Kruidentuin
 • Sociale media
 • Kruiden conserveren 
 • Bloemetjes en Bijtjes 
 • Strontje, een pijnlijk ongemak 
 • Actueel

De Kruidentuin 

 

jonge merels in de kruidentuin foto: margriet van stratumDe merels, die in onze tuin nestelden, hebben in elk geval twee van hun jongen groot. Moeder is nog steeds druk bezig haar kroost van eten te voorzien hoewel de jongelui al kunnen vliegen. Ze laten zich liever, zolang het nog kan, verwennen door mama.

 

Vader merel houdt zich wat afzijdig en zit meestal op een tak of op het puntje van het dak te lanterfanten en te zingen. Tot een ekster of kraai zich in de tuin laat zien, dan staat hij meteen paraat om ze weg te jagen. Luid krijsend en met veel vleugelvertoon lukt hem dat steeds weer.

Er zijn dit jaar veel vogels in onze tuin. Dat komt door een tip die ik vorig jaar kreeg van een tuinvriend. De planten hadden toen veel last van luis, slakken en andere insecten die meer kwaad dan goed deden. Hij raadde me aan om de vogels, ook na de winter, te blijven voeren.  


Ook zaadeters voeren hun jongen met eiwitrijke insecten en dat is dus te merken. Koolmezen, groenlingen, lijsters, merels en mussen komen elke dag een paar keer langs om te snoepen van de zonnebloempitten, appelpartjes en strooivoer om daarna een rondje door de tuin te maken en weer weg te vliegen met hun bek vol sappige insecten.

Of het aan de vogels ligt weet ik niet, maar mijn (kruiden)tuin heeft dit jaar geen last van schadelijke insecten en de zelfs de rozen en de vlier zijn luisvrij. 

 

Sociale Media

 • Links boven in de pagina zie je een rijtje icoontjes staan waarmee je deze nieuwsbrief kunt delen met vrienden en bekenden.
 • Kijk ook eens op het Blog van Margriet over kruiden en natuur.
 • Volg ons op   en  

 

 

Kruiden conserveren 

 

De kruiden in de tuin staan op het punt te gaan bloeien.
Nu is de ideale tijd om kruiden te conserveren voor de winter. 


Kruiden kun je drogen, macereren in alcohol, olie of azijn en invriezen. Wat je er ook mee doet, gebruik alleen gave kruiden. De beste tijd om te oogsten is ’s morgens nadat de dauw verdwenen is. 

 

Drogen gaat gemakkelijk op een schaduwrijke plek met een goede luchtcirculatie en een temperatuur tussen de 20 en 35 graden. 

Het kan een droge zolder zijn, een schaduwplek in de tuin, een droog schuurtje of carport.

Goede resultaten bereik je ook in een hete luchtoven, waarvan je het deurtje op een kier laat staan. De temperatuur mag absoluut niet boven de 45 graden komen, anders gaan teveel waardevolle stoffen verloren. 

 

kruiden gedroogde lavas De droogtijd hangt af van het soort kruid, de luchtvochtigheid en de droogtemperatuur. Op de website staat bij elk kruid beschreven hoe je het kunt drogen en bewaren.


De kruiden zijn droog als ze een ritselend geluid maken. 

 


Keukenkruiden kun je ook invriezen.
Voor bakken en braden is het handig kruiden droog in te vriezen in een diepvrieszakje. Je kunt er dan uithalen wat je nodig hebt. Niet laten ontdooien, want dan zijn de kruiden slap.
Voor soepen en sausen kun je kruiden in water invriezen.
Je snippert een kruid fijn, en vult daarmee een ijsblokbakje.
Je giet er wat water overheen en laat het invriezen.
Daarna haal je de kruidenblokjes uit het bakje en stop je ze in een plastic zak. Dit herhaal je tot je genoeg hebt.

Zet wel de naam van het kruid op je diepvrieszakjes, want anders weet je over een paar maanden niet meer wat er ook alweer inzit! 

 

Bloemetjes en Bijtjes kruiden en bijen foto: margriet van stratum

 

De bloemen van lavendel, tijm, salie en citroenmelisse zijn erg in trek bij (honing)bijen.
Daarom laat ik sommige struikjes tot bloei komen, zodat ze er naar hartenlust  van kunnen genieten.

Het bijenvolk in Nederland en België heeft het immers moeilijk en ze kunnen best wat hulp gebruiken. Hoe klein mijn bijdrage ook is, alle beetjes helpen! 

 

Meer informatie over bijen in nood vind je hier 

 

Strontje, een pijnlijk ongemak 

 

En op een ochtend wordt je wakker met een opgezwollen ooglid. Het doet een beetje pijn en later op de dag verandert de zwelling in een rood puistje. Je hebt er nu toch wel echt last van. De volgende dagen komt er op het pukkeltje een geel kopje en het gaat meer pijn doen. En dan opeens barst het puistje open en komt er pus uit. De zwelling trekt weg en na een paar dagen is je oog weer beter. Je had last van hordeoleum externum, in de volksmond beter bekend als strontje of weegscheet. 

 

Een strontje is een ontsteking van de ooglidrand (boven of onder) door een bacteriële infectie van een talg- of zweetkliertje bij het haarzakje van een wimper. Soms blijft het bij één strontje, maar vaker krijg je er nog een. Dat komt omdat de bacterie ook andere haarzakjes infecteert. 

 

Behandeling is eigenlijk niet nodig, de infectie verdwijnt vanzelf weer.

Je kunt wel een handje helpen om het strontje sneller weg te krijgen en de pijn te verlichten.

kruiden salie foto: margriet van stratumDat doe je met een aftreksel van salie. Dit kruid bezit antibiotische stoffen, die de infectie bestrijden.

Je neemt een schoon gaasje of papieren zakdoekje en dompelt dit in het lauwe aftreksel. Dat leg je op het zieke oog en drukt het even heel lichtjes aan. Dit doe je een paar keer achter elkaar, telkens met een schoon doekje.

 

Als je dat drie keer per dag herhaalt, rijpt het puistje sneller en is de kans op herhaling van een strontje beduidend kleiner. 

 

 

Actueel 

 

In actueel op de website

 • Vrouwenmantel 
 • Het weer 
 • Verliefde Spinnen 
 • En nog veel meer!  

 

En om af te sluiten een volkswijsje uit de 17e eeuw als begeleiding bij een mooie diashow over de maand mei  

  sss

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro