Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
24 maart 2011
 

In deze editie:

  • De Kruidentuin
  • Radioactiviteit in planten 
  • Lentelunch met vrienden 
  • Actueel

 

Het is al een paar dagen heerlijk lenteweer. De natuur is nu echt ontwaakt uit haar winterslaap, al kan het ’s nachts nog behoorlijk koud zijn.
kruiden: ook de lavas is ontwaakt uit zijn winterslaap. foto: margriet van stratumIn de kruidentuin is nu werk genoeg. Deze week heb ik alle dode stengels van de gulden roede en lavas opgeruimd, de grond los gemaakt en er flink wat beendermeel onder gewerkt.
En dode planten uitgegraven, zoals mijn prachtige rozemarijnstruik die de natte winter niet heeft overleefd. Pech gehad; op leven heb je nooit garantie!

De kruiden die ik binnen had gezaaid, heb ik uitgedund en de sterkste exemplaren overgepot. Overdag mogen ze buiten om vast te wennen en ’s avonds zet ik ze weer binnen, want dan is het nog te koud voor die kleintjes.

De stekjes van vorig jaar staan wel al de hele dag buiten op een beschutte plaats en zijn klaar om naar hun vaste plaats te gaan. 

 

In de vrije natuur begint het ook weer te barsten van leven. Er zijn nu genoeg brandnetels om een heerlijke soep van te koken of te gebruiken als kruidenthee voor een reinigingskuur. De weiden kleuren langzaam geel van kruiden: de weiden kleuren langzaam geel van paardenbloemen. foto: margriet van stratumhonderden paardenbloemen, ook al zo’n kruid dat je goed kunt gebruiken om de winter uit je lijf te jagen. 

Let er wel op dat je ze plukt in een schone omgeving en niet langs een weg waar veel auto’s komen of vlak bij landbouwgrond, waar gespoten wordt.  

 

Radioactiviteit in planten 

 

De ramp met de kernreactor in Japan heeft, naast veel menselijk leed, ook een desastreus effect op het milieu. Het land en de zee in de nabijheid van de verwoestte kerncentrales zijn voor jaren ernstig vervuild door radioactief materiaal en eigenlijk onbewoonbaar geworden voor mens, plant en (zee)dier.

De berichten hierover spreken duidelijke taal. Zo zit bijvoorbeeld spinazie, die tientallen kilometers verderop werd geteeld, vol radioactief jodium en is niet meer te eten. Ook andere gewassen, melk, vis en schaaldieren raken besmet met alle gevolgen van dien.

meetstation voor radioactieve straling NMR foto: RIVM
Dat de vervuiling in spinazie het eerst werd gemeld, is niet zo verwonderlijk omdat het een bladgroente is.

Deze planten nemen het gemakkelijkst allerlei stoffen op uit de lucht via de vele huidmondjes in het blad.  

 

De vrijgekomen radioactiviteit  is voor onze zintuigen niet waarneembaar; zo kun je het niet zien, proeven, voelen of ruiken. Het verspreidt zich via de lucht en het water over de hele wereld, maar hoe verder van Japan, hoe lager de concentraties.

Meetstations over de hele wereld houden de hoeveelheid radioactiviteit nauwlettend in de gaten.
In Nederland gebeurt dat door het Nationaal Meetnet Radioactiviteit. In België is Telerad daarvoor verantwoordelijk.


Uit die metingen blijkt, dat de hoeveelheid straling in onze streken nihil is.

 

 

Lentelunch met vrienden 

 

De weersvooruitzichten voor komend weekend zijn lenteachtig, dus heb ik een voorjaarslunch gepland met een paar goede vrienden. Lekker buiten in de tuin als welkom voor de lente. We beginnen met een licht aperitief en daarna ziet het menu er zó uit: 

 

Lichte brandnetelsoep
Kruidige eiersalade
met stokbrood en kruidenboter 

Ananas Royal 

 

En nu maar hopen dat de weersvoorspellers het bij het juiste eind hebben!

 

Actueel 

In actueel op de website

  • Grote Brandnetel 
  • Het weer 
  • Hondentrouw in Japan 
  • En nog veel meer!  

Als afsluiter deze keer een mooie opname van de supermaan van 19 maart. 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro