Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
22 juni 2010
 

In deze editie:

 • De Kruidentuin 
 • Marinades voor een kruidige barbecue.
 • Remedies van St. Janskruid 
 • Vakantie 
 • Actueel

Alles onder controle in de kruidentuin. Dat dacht ik tenminste, maar ik had wel buiten de natuur gerekend!
Een van mijn salieplanten zat binnen een paar weken vol meeldauw en in een rozemarijnstruik hadden schuimcicaden hun eitjes gelegd.

De meeldauw op de salieplant is het moeilijkst te bestrijden. Het is een schimmelziekte die in de nalente en zomer wel vaker voorkomt. De wisselvallige weersomstandigheden van de afgelopen tijd, dan weer warm en droog, dan weer koud en nat,  waren ideaal voor de groei van deze lastige schimmel.
echte meeldauw op een salieplant foto: margriet van stratumIn dit geval gaat  het om echte meeldauw, dat zich -in tegenstelling tot valse meeldauw- nestelt op de bovenkant van het blad. Het begint onderaan en verspreidt zich zo over de hele plant.
Het is geen dodelijke ziekte, maar het belemmert de groei en bovendien kan ik deze salie niet meer gebruiken.

Allereerst heb ik de aangetaste bladeren verwijderd en in de vuilnisbak gegooid in plaats van de compostbak.
Chemische bestrijdingsmiddelen gebruik ik niet. Het liefst zou ik een aftreksel van heermoes gebruiken,maar dit kruid groeit niet bij mij in de buurt. Ik heb mijn toevlucht genomen tot het biologisch bestrijdingsmiddel Silinal, dat in het tuincentrum te koop is. Nu maar hopen dat het lukt!

schuimcicaden in rozemarijn foto: margriet van stratumUit de eitjes van schuimcicaden kruipen piepkleine nimfen, die zich verstoppen in een schuimlaagje, dat eruit ziet als spuug. Zij voeden zich met het sap van de plant en kunnen zo voor misvormingen zorgen. Bovendien is het een vies gezicht!  Gelukkig is de bestrijding niet zo moeilijk. Het schuim spuit je met water van de plant af en de nimf mist dan zijn beschermlaag en droogt uit. Je moet het wel regelmatig herhalen, want het zijn taaie rakers, die heel snel in staat zijn een nieuw schuimlaagje te vormen.
Je kunt ze ook met de hand wegvangen, maar daar begin ik liever niet aan!

Marinades voor een kruidige barbecue

Na alle tuinellende nu over op het genot van buiten zijn. Na wat vingeroefeningen in de lente is het nu tijd voor het echte werk.
Het geheim van een lekker stukje barbequevlees of -vis begint met een kruidige marinade. Je kunt het kant en klaar kopen, maar het is veel leuker om het zelf te doen. Bovendien kun je verschillende marinades maken en krijgt je barbecuevlees of -vis echt iets extra's.

Een marinade is een manier om vlees of vis malser te maken en de smaak ervan te verrijken. Vis kun je er zelfs in garen, wat bijvoorbeeld een smakelijk voorgerecht als carpaccio van verse zalm oplevert.

Als basis heb je een vloeistof nodg, die het bindweefsel van het vlees aantast. Azijn, wijn of citroensap zijn hiervoor geschikt en je gebruikt daarvan ongeveer 100 ml per 500 gram vlees. Verder moet er een scheut olie bij zodat het vleessap niet weg kan lopen. Je neemt hiervoor plantaardige olie, zoals olijfolie, zonnebloemolie of distelolie.
Om een marinade af te maken heb je smaakmakers nodig en daarbij spelen kruiden de hoofdrol. 

De marinadetijd is verschillend. Als richtlijn geef ik
een paar voorbeelden:
grote garnalen: 15 minuten
vis: minimaal 1 uur
rund- en lamsvlees: minimaal 4 uur
varkensvlees: minimaal 6 uur
kip en ander gevogelte: minimaal 6 uur

marinadekruiden foto: margriet van stratumDe samenstelling van de smaakmakers kun je zelf bepalen, laat je creativiteit maar de vrije loop! Let er wel op dat de kruiden die je gebruikt met elkaar combineren.
Wil je toch wat vastigheid, dan heb ik hier enkele suggesties:

 • gevogelte: citroensap-zonnebloemolie-salie-citroenmelisse-oregano-scheutje sinaasappelsap.
 • rundvlees: rode wijn-olijfolie-tijm-rozemarijn-laurier-uiringen-geplette peperbolletjes.
 • lamsvlees: roséwijn-olijfolie-geperste knoflook-munt-koriander-geplet mosterdzaad.
 • varkensvlees: appelazijn-distelolie-salie-honing-geplet mosterdzaad-peterselie.
 • vis: citroensap-zonnebloemolie-citroenmelisse-venkel-dille. 

Smakelijk eten!

Remedies van St. Janskruid

rond 24 juni bloeit st janskruid foto: margriet van stratumNu bloeit het St. Janskruid en is het de tijd om dit waardevolle kruid te oogsten en te verwerken.
St. Janskruid is een heilzaam kruid wanneer je last hebt van een depressie, overgangsklachten of onrustgevoelens.
Een likeurtje met St. Janskruid als belangrijkste ingrediënt is daarvoor effectief.

Je kunt nu ook de rode St. Jansolie maken, al eeuwenlang een geliefd middel om brandwondjes, zweertjes en ontstekingen te lijf te gaan. St. Jansolie helpt ook goed als massagemiddel bij verstuikingen en kneuzingen.

De recepten voor deze remedies en meer lees je bij de beschrijving van het kruid onder het kopje 'St. Janskruid in de huisapotheek.'

Vakantie

De vakantietijd komt er aan, lekker luieren, doen waar je zin in hebt, nieuwe ideeën opdoen, reizen en dat allemaal, naar we hopen, in de zon.
Dat geldt natuurlijk ook voor mij en daarom verschijnt de nieuwsbrief pas weer eind augustus.

Actueel

In actueel op de website

 • Basilicum 
 • Het weer
 • Ook dieren in de ban van het WK  (moet je zien!)
 • en nog veel meer!

Rest mij nog iedereen een hele fijne vakantie toe te wensen. Of je nu weg gaat of thuisblijft zoals Fay Lovsky en Gerard Cox in onderstaand liedje van Jasperina de Jongh.

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro