Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
21 oktober 2011

In deze editie:

  • De kruidentuin
  • Herfstblues
  • Een ander Nieuwjaar
  • Kruidenkalender

Je ziet het overal om je heen, loofbomen vlammen nog een keer in betoverende kleuren en het bos pronkt nog even met een overvloed aan paddestoelen. Het is echt herfst.....

De Kruidentuin

de oostindische kers bloeit opnieuwVolgens het KNMI was 1 oktober de warmste ooit. De kruiden in mijn tuin raakten daarvan zowaar een beetje van slag. Tijm kreeg jonge scheuten, rozemarijn tooide zich opnieuw met lila bloemen, oregano verraste me met jong blad en de oostindische kers bloeide opnieuw met tientallen oranje bloemen. Daar hebben we nog even van geprofiteerd.

Een vervelende verkoudheid speelde mij parten en toen kwam tijm heel goed te pas. Ik heb er siroop van gemaakt tegen de hoest en dampbaden tegen een verstopte neus.

De bloemen van de oostindische kers heb ik gebruikt om een maaltijd extra feestelijk te maken door ze als (eetbare) versiering op de rand van de borden te leggen.

Herfstblues

Het blad valt nu snel van de bomen, het wordt 's morgens laat licht en vroeger donker. De zomer ligt nog vers in de herinnering en van het vooruitzicht dat het weldra winter zal zijn krijgen veel mensen een down gevoel: ze hebben last van herfstblues.

St Janskruid kan je behulpzaam zijn om sombere gedachten te verjagen. Dit kruid is een zachtwerkend, natuurlijk antidepressivum waardoor je je weer opgeruimder voelt. Er zijn veel producten op de markt met dit kruid als werkzame stof. Capsules van Vitotaal vind ik een van de beste in dit segment.

Daarnaast helpt een gezonde voeding, goede nachtrust en, als het weer het toelaat, een fikse wandeling of fietstocht om herfstblues snel achter je te laten.

Een ander Nieuwjaar

halloweenHalloween wint steeds meer aan populariteit. Was het vroeger een puur Amerikaanse aangelegenheid, tegenwoordig vliegen de halloweenversieringen ook in Nederland de winkels uit.  Halloween, zoals we het nu kennen, gaat gepaard met veel gegriezel, uitgesneden pompoenen en halloweenparties.


Bij ons thuis staan we ook stil bij die laatste dag van oktober. Van oudsher is het een datum die het einde van het groei-jaar markeert.
Het zaad van het voorjaar is tot wasdom gekomen en nu is de oogst binnen. Tot en met Driekoningen begin januari breekt nu de tijd aan van afronden, evaluatie, plannen maken en feest vieren.  

Wij maken er op de 31e een feestelijke avond van en daar hoort een lekker kruidig etentje bij. 

Dit jaar ziet ons menu er zo uit:

 

 Kruidenkalender

Voor 2012 hebben we een mooie kalender gemaakt met afbeeldingen van kruiden. Een origineel cadeau voor de komende feestdagen. Door op onderstaande afbeelding te klikken, kun je hem alvast eens bekijken. Op de site vind je nog meer kruidige cadeautjes en wenskaarten voor alle gelegenheden.

 

 

Actueel 

In Actueel op de website:
  • Tijm
  • Het weer
  • Lanterfanten in het oerwoud
  • En nog veel meer! 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro