Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
21 juni 2011 
 

In deze editie:

  • De kruidentuin
  • Symboliek van kruiden
  • Zomerse picknick
  • Vakantie
  • Actueel

kruiden: Door het groeizame weer is de venkel erg groot geworden. foto: margriet van stratumDankzij het groeizame weer van de afgelopen week, groeien de kruiden in onze tuin als kool. De venkel is zelfs al groter dan de lavasplant, die je toch geen kleine jongen kunt noemen.
Gelukkig had ik al eerder kruiden geoogst, zodat ze buiten op een schaduwrijke plek konden drogen. Dat is met dit natte weer een beetje moeilijk of je moet over een afdakje beschikken. Drogen kan ook binnen op een droge, schone zolder bijvoorbeeld.
Hoe je dat doet en welke andere bewaarmethodes er zijn vertelde ik al in de vorige nieuwsbrief. Heb je die gemist, dan kun je het hier nog eens nalezen.

Symboliek van Kruiden

kruiden: goudsbloemen, symbolen van liefdevolle herinnering en droefheid. foto: margriet van stratumDeze week staat voor mij vol tegenstellingen. De ene dag een bruiloft en de andere dag een begrafenis. Mijlpalen die op de betrokken mensen diepe indruk maken.

Het is dan ook niet vreemd, dat van oudsher kruiden gebruikt werden om uitdrukking te geven aan de gevoelens die met dit soort gebeurtenissen gepaard gaan. Ik vind het prettig om deze traditie te volgen en gebruik kruiden dan ook om als stille woorden te dienen.

kruiden: dille, symbool van kracht, bescherming en vruchtbaarheid. foto: margriet van stratumIk heb bij de bloemist voor beide gebeurtenissen een bloemstukje besteld en hem gevraagd er een bloeiend kruid uit onze tuin in te verwerken.

Voor de bruiloft koos ik voor Dille, symbool van kracht, bescherming en vruchtbaarheid.

In het bloemstukje voor de begrafenis heeft de bloemist goudsbloemen verwerkt, symbolen van liefdevolle herinnering en droefheid.
Zo zijn er nog veel meer kruiden die je voor verschillende gelegenheden kunt gebruiken in een bloemstukje of een boeket. Ik kom daar in een latere nieuwsbrief op terug.

Zomerse Picknick

In Zweden maken ze, net als in andere Scandinavische landen, echt werk van de dagen rond de zonnewende. Op de vrijdag in de periode van19 juni tot 25 juni zijn er allerlei festiviteiten die een massa volk trekken. Een picknick hoort daar ook bij.

kruiden: picknicken is een ontspannende bezigheid op een zonnige dag in de zomerIn Nederland en België gaat Midzomer voor de meeste mensen stilletjes voorbij en dat is eigenlijk best jammer.
Een picknick op een zonnige dag in de zomer is een gezellige, ongedwongen activiteit, vooral als je dat kunt doen met een aantal vrienden.

Het kost misschien wel veel voorbereiding, maar als je de taken kunt verdelen is het voor niemand bezwaarlijk. Alle gerechtjes kun je koud houden in een koelbox en als eetgerei kies je voor kunststof. Een fles rosé wijn is er lekker bij, maar een frisse limonade van paardenbloem of citroenmelisse kan nauurlijk ook.
Er zijn talloze geschikte gerechten voor een geslaagde picknick, laat je vooral leiden door je eigen creativiteit.
Om je op weg te helpen enkele suggesties:

Broodjes of sandwiches belegd met:
- ham afgewerkt met gesnipperde salie
- sla, gebakken kipreepjes, gekruid met lavas
- kaas, tomaat en een blaadje basilicum

Zomerse salade met een dressing van notenolie, citroensap, fijngehakte verse kruiden (bv citroenmelisse, bieslook, lavas, platte peterselie)

Gemarineerde sardientjes met dille en stokbrood

Vruchtensalade van aardbeien, rode bessen, frambozen en perzik, afgemaakt met enkele gesnipperde blaadjes munt

Nu nog een zonnige dag en een vrolijk gezelschap en je bent verzekerd van een ontspannen dag!

Vakantie

De vakantietijd komt er aan, lekker luieren, doen waar je zin in hebt, nieuwe ideeën opdoen, reizen en dat allemaal, naar we hopen, in de zon.
Dat geldt natuurlijk ook voor mij en daarom verschijnt de volgende nieuwsbrief pas weer eind augustus.

Actueel

In actueel op de website

  • Basilicum
  • Het weer
  • Vliegend Schaap 

En nog veel meer! 

Rest mij nog iedereen een fijne vakantie toe te wensen, maar dan zónder stress:


 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro