Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
19 april 2011
 

In deze editie:

  • De Kruidentuin
  • Geruchten, Geruchten 
  • Pasen
  • Hooikoortsseizoen weer begonnen 
  • Actueel

De Kruidentuin

 

Wat worden we verwend zeg, met dit prachtige voorjaar! Ook in de tuin en in de vrije natuur groeien de kruiden dat het een lieve lust is. Ik schat in, dat de natuur zo’n veertien dagen vooruit loopt op andere jaren. Het is wel erg droog en regelmatig water geven, zeker aan de jonkies wordt noodzaak. En dat in april! Ik kan me niet herinneren dat ik al zo vroeg de gieter onder het stof vandaan moest halen! 


kruiden: zaailingen foto margriet van stratumDe zaailingen van goudsbloem, dragon en peterselie staan al een tijdje ook ’s nachts buiten en zijn afgehard. Deze week plant ik ze op hun vaste stek en mocht het toch nog gaan vriezen ’s nachts, dan dek ik ze een beetje af.De vaste kruiden groeien zo snel, dat je er volop van kan plukken en er is niets zo lekker als die eerste verse kruiden na een lange winter. 

Voor de huisapotheek kun je beter nog even wachten tot ze tegen de bloei aan staan want dan is het aandeel werkzame stoffen het hoogst.

 

 

Geruchten, Geruchten 

 

In de media gonst het van allerlei geruchten over de kruidenrichtlijn van 1 april, die eind deze maand van kracht wordt. In de vorige nieuwsbrief heb ik daar al over verteld, maar ik wil er toch nog iets over kwijt. 

 

De Europese Kruidenrichtlijn is het gevolg van aanbevelingen van de Codex Alimentaris. Dit is een forum van 184 landen + de EU, die internationale normen, en geen wetten, vastlegt op het gebied van voedselveiligheid. De bedoeling is om tot een internationale standaard te komen van ‘veilig voedsel’.  

 

In ons geval stelt de EU, naar aanleiding van de bevindingen van de Codex, een eigen, meer dwingende, richtlijn op en deze wordt in de afzonderlijke lidstaten omgezet tot wet.
Daar hebben de Europese burgers mee te maken en niet met wetgeving uit andere landen, zoals Canada dat een heel rigide wetgeving heeft dit gebied. 

 

kruiden planten in je tuin mag! foto:margriet van stratumVolgens veel schrijvers op internet zou je na 30 april geen kruiden meer mogen gebruiken en ook niet meer in je tuin planten. Dit is niet waar!

De wetgeving wordt wel strenger en beperkt de vrije verkoop van bv Chinese, Ayuverdische en andere kruiden uit landen buiten de EU. Ook moeten kruidenremedies aan allerlei eisen voldoen om in de handel te mogen komen. Dat is jammer genoeg de keerzijde van de medaille en het blijft dus opletten geblazen.

 

De bedoelingen zijn misschien goed, maar de machtige lobby van de farmaceutische industrie zal bezig blijven om kruidenremedies, waar zij niets aan kunnen verdienen, te laten verbieden.
Daarom is het tekenen van een petitie  een
goed middel om onze wetgevers te laten weten dat het nu wel welletjes is met het plezieren van de farmaceutische industrie.

 

Pasen 

 

vrolijk pasen foto: margriet van stratumPasen valt laat dit jaar en daarom staan voor de eerste keer sinds jaren asperges op het menu.

Dankzij het mooie weer van de laatste weken zijn ze volop verkrijgbaar en daarvan maken we natuurlijk dankbaar gebruik.

 

Ons paasmenu ziet er als volgt uit: 

 

Brandnetelsoep 

Asperges op Brabantse wijze 

Vanille-ijs met paardenbloemsiroop 

 

 

Hooikoortsseizoen is weer begonnen 

 

Voor mensen met een pollenallergie is deze tijd niet altijd even leuk, want met het begin van de lente breekt ook het hooikoortsseizoen weer aan.
Heb je er last van, dan kunnen deze tips je verlichting brengen 

 

 

Actueel 

 

In actueel op de website

  • Lavas 
  • Het weer 
  • Leuk huisdier, zo'n python 
  • En nog veel meer!  

 

En om af te sluiten een zonnig liedje. Vrolijk Pasen! 

 

    

 

 

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro