Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
18 februari 2011
 

In deze editie:

  • De Kruidentuin
  • Raapsteeltjes
  • Europese Kruidenrichtlijn
  • Actueel

 

de wilgen in de polder krijgen een gouden gloed. foto: margriet van stratumVorige week hoorde ik voor het eerst weer de lenteroep van zangvogeltjes. Daar krijg ik dan meteen weer goede zin van! In de tuin steken de eerste bollen hun groene hoofdjes op en de wilgen in de polder krijgen de gouden glans die zo typisch is voor de aankomende lente.

De Kruidentuin

 

Het gaat ook weer kriebelen als ik naar de kruidentuin kijk, die er verfomfaaid uitziet en ik wil hem eigenlijk NU helemaal in orde maken. Jammer genoeg is het daarvoor nog veel te vroeg.
Wacht nog een weekje af, tot mathijs voorbij is (24 februari) want rond die tijd kan koning winter nog even laten weten dat hij er is met sneeuw en felle vorst van dien. Daarna kun je aan de slag: eerst met schoonmaak- en opruimwerk en dan de grond klaarmaken voor het nieuwe seizoen.

kruiden opkomende zaadjes in de kramkamer foto: margriet van stratumBinnen is het al wel een drukte van belang in mijn “kraamkamer”, de vensterbank. Van een kennis kreeg ik ondiepe bakjes in een handig formaat en daarin ontkiemen nu de eerste zaadjes van bieslook en goudsbloem. Op het eind van de maand komt daar oregano en peterselie bij.
Als de zaailingen vier blaadjes hebben, verpot ik ze zodat ze sterk genoeg zijn om in het voorjaar buiten op hun plekje te zetten.

De zomerstekken van salie, rozemarijn en tijm hebben de winter goed overleefd in de vorstvrije schuur en als het eens een mooie februaridag is, zet ik ze ’s middags even buiten. Lekker in de zon, dat is goed voor ons en goed voor plantjes! 

 

Raapsteeltjes 

 

Het zijn dan wel geen kruiden, maar lekker zijn de ouderwetse raapstelen wel. De eerste verse groente uit de volle grond, die vanaf maart verkrijgbaar zijn. Hou ze dus in de gaten de komende weken!

Raapstelen zijn het jonge blad van meiknolletjes en tegenwoordig gebruikt men ook wel hele jonge chinese kool.
Beide zitten vol vitamine C en nuttige mineralen als calcium en ijzer.
Je zet zo op het einde van de winter een lekkere gezonde maaltijd op tafel met die eerste lenteboden in de hoofdrol.
 

Probeer maar eens een ouderwetse raapstelenstampot, spagetti met raapstelensaus of 
een raapstelensalade met gerookte zalm.  

 

 

Europese kruidenrichtlijn 

 

vrouwe justitia fresco van luca jordanus foto: wiki commonsPer 1 april wordt de Europese kruidenrichtlijn van kracht. Vielen kruidenremedies voorheen onder de noemer voedingssupplementen, vanaf 1 april moeten ze voldoen aan de strenge criteria die ook voor chemische geneesmiddelen gelden.  

 

Een van die  vereisten is de regel dat voor het in de handel brengen van een kruidenremedie een vergunning nodig is. Deze aanvraag moet vergezeld gaan van een dossier met daarin allerlei (laboratorium) gegevens die moeten aantonen dat het middel van goede kwaliteit is, veilig is en dat de werkzaamheid is aangetoond.  

 

Kruidenremedies die al lang zonder problemen binnen de Europese Unie worden verhandeld (30 jaar) worden geacht niet schadelijk te zijn voor de volksgezondheid. Daarvoor is een vereenvoudigde registratie voldoende. 

 

Op zich vind ik de nieuwe richtlijn niet verkeerd: er zit veel kaf tussen het koren in het aanbod van (populaire)kruidenremedies en je hebt als gebruiker recht op een kwalitatief goed product.

Toch zitten er wel een paar addertjes onder het gras, waardoor de richtlijn minder rooskleurig wordt.
Zo komt er een Comité voor kruidengeneesmiddelen, die remedies beoordeelt en een registratie kan weigeren op grond van een aantal criteria, die voor meerdere uitleg vatbaar zijn.


Bovendien moet er een monografie (= wetenschappelijke beschrijving) van het kruid aanwezig zijn, dat is opgesteld door de Europese Unie en die monografiën zijn bij lange na niet compleet.

Kruidenremedies die buiten de EU hun werkzaamheid bewezen hebben, komen niet in aanmerking voor een vereenvoudigde registratie. Daaronder vallen bijvoorbeeld Ayuverdische kruiden en kruiden uit China of andere delen van de wereld. 

 

Al met al een bemoeienis van de EU, die vooral tegemoet lijkt te komen aan de belangen van de farmaceutische industrie en pas in de tweede plaats aan het belang van de consument.

Voor alle duidelijkheid: de richtlijn geldt niet voor kruidenthee, zelfgemaakte remedies voor eigen gebruik, losse kruiden en kruidenplanten. Wat je in je tuin zet of plukt in de vrije natuur mag je gelukkig nog steeds zelf weten!

Voor mensen die de hele richtlijn willen nalezen: deze link  

 

 

Actueel 

In actueel op de website

  • Klein Hoefblad 
  • Het weer 
  • Partytime 
  • En nog veel meer!  

 

Als afsluiter deze gouwe ouwe van Herman Emmink, die past bij een zonnige dag in februari 

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro