Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
17 mei 2010
 

In deze editie:

  • De kruidentuin 
  • Kruidige omelet
  • De maan en het weer
  • Bouquet garni 
  • Actueel

Gisteren heb ik de laurier buiten gezet. Als echte zuiderling is hij niet winterhard en hij ziet er een beetje armetierig uit na een hele winter binnen. Dat trekt gauw genoeg bij....als de zon maar wil gaan schijnen. Want het wàs koud de afgelopen dagen! Volgens de weersites is het in 30 jaar niet meer zo koud geweest in mei als nu het geval was.

Gelukkig loopt de barometer op en ook was het afgelopen vrijdag nieuwe maan, die meestal ander weer meebrengt.
Het koele weer, met af en toe een buitje miezerregen heeft ook een prettige keerzijde: de tuin vaart er wel bij en vroege bloeiers doen dat nu uitbundig!

De oude saliestruik staat op het punt te gaan bloeien, dus heb ik de takken afgeknipt en in bosjes te drogen gehangen voor de wintervoorraad. Hij schiet vanzelf weer uit, zodat ik het hele seizoen er van kan plukken.
basilicum foto: margriet van stratumDe bieslook heeft ook al bloemstelen die in knop staan. Deze heb ik afgeknipt, want ze zijn te hard om te gebruiken en niet smakelijk. Bovendien zal de plant nu opnieuw uitschieten en die malse steeltjes zijn een delicatesse in een gezonde salade.

Als laatste heb ik basilicum geplant en nu maar hopen dat de nachten niet te koud worden voor deze frêle dame.

Kruidige omelet

Nu het nog steeds geen 'buiten'weer is, haal ik het voorjaar maar naar binnen. Een fleurig kleed op tafel, een vaas veldbloemen en een lentelunch, doen mij het onwillige weer snel vergeten. Voor de lunch koos ik deze keer voor een lichte brandnetelsoep en daarna een kruidige omelet, gegarneerd met veldsla. Samen met bruin boerenbrood en een glas droge witte wijn was dat een perfect geheel.

De maan en het weer

Meteorologen zijn het er roerend over eens: de maan heeft niets met het weer te maken. Wel met het getij, maar dat is weer een ander verhaal.
Aan de andere kant staan boeren, tuinders en natuurliefhebbers, die ernstig rekening houden met de maanstanden en hoe zij de maan waarnemen. De volksweerkunde staat dan ook bol van de weerspreuken waarin de maan een grote rol speelt.
Wie er gelijk heeft? Ik zou het niet kunnen zeggen.de maan foto: google

Het is wel opvallend dat bij volle of nieuwe maan het weer vaker wel dan niet verandert of dat het bestaande weertype juist nog wel een week of twee blijft voortduren. 


De wetenschap heeft helemaal gelijk als het gaat over het hoe en waarom. Er zijn tot nu toe geen harde bewijzen gevonden dat de maan op het weer van invloed zou zijn. Kringen om de maan, een rosse gloed of juist een heldere maan zijn wel verklaarbaar. Dat heeft te maken met de luchtgesteldheid en daarmee met het te verwachten weer.
 

Om de relatie tussen maan en weer af te doen als bijgeloof waaraan je geen waarde hoeft te hechten, gaat wat mij betreft een straat te ver. Daarvoor krijgen de volksweerkundigen te vaak gelijk!
Bovendien blijft het weer, met of zonder volksweerkundigen en meteorologen, buitengewoon wispelturig. Maar dat bewees de Amerikaanse professor Lorenz al in de jaren vijftig van de vorige eeuw.
 

Bouquet garni

Iemand stelde me een vraag over bouquet garni. Wat doe je er mee? Hoe maak je dat ? Wat zijn de ingrediënten?  

 

Bouquet garni is, zoals uit de naam al blijkt, een boeketje kruiden dat je samenbindt met een katoenen draad. Het wordt gebruikt als smaakmaker van talloze gerechten, maar vooral als verrijking van soepen en sauzen.


In feite maak je een aftreksel van kruiden door bij het begin van de kook- of stooftijd het bouquet garni in het te maken gerecht te hangen. Het bindtouwtje moet wel zo lang zijn dat het over de rand van de pan hangt. Zo kun je het later gemakkelijk verwijderen. 

 

De ingrediënten kunnen verschillen. In elk geval hoort tijm en laurier in een bouquet garni. Daarnaast gebruikt men vaak het groen van prei, peterselie en bonenkruid.
Al naar gelang je gerecht kun je eindeloos variëren, bv met salie, rozemarijn, een knoflookteentje, lavas of een steel bleekselderij

 

Ik vond op internet dit aardig filmpje, waarin een kok voordoet hoe je een bouquet garni kunt maken.
De kok spreekt Frans, maar de beelden spreken voor zich.
Succes!

Actueel

In actueel op de website

  • Meidoorn
  • Het weer
  • Mensenhaar in strijd tegen olievervuiling
  • en nog veel meer!

Tenslotte nog een oud protestliedje, gezongen door Louis Neefs. Nog steeds actueel, zeker nu er zich in de Golf van Mexico een enorme milieuramp voltrekt.

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro