Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
16 januari 2012

In deze editie:

  • De Kruidentuin
  • Kruidenspiraal
  • Kruidenzaden
  • Sensuele Kruiden en Valentijn
  • Eten met de seizoenen
  • Actueel

kruiden rozemarijn in de winterTot nu toe is de winter veel te warm verlopen. Je merkt dat dan ook aan de planten in de tuin. De rozemarijn staat te bloeien als was het begin april en het schurftkruid dat normaal gesproken tot half oktober bloeit, krijgt nog steeds nieuwe bloemen.

Als je dat zo allemaal ziet, krijg je als vanzelf zin om de tuin klaar te maken voor het nieuwe groeiseizoen. Hou je toch maar even in, want het kan nog altijd echt gaan winteren en de oude volkswijsheid:
'te vroeg op het land, schade aan alle kant' is ook in 2012 geldig!
Het is nu veel meer de tijd om plannen te maken voor de (her) inrichting van je kruidentuin. Misschien is het volgende idee wel iets voor jou!

Kruidenspiraal

Een kruidenspiraal is een praktische manier om op een betrekkelijk kleine oppervlakte veel kruiden te kweken. Het ziet er bovendien leuk uit, zeker als je wat tijd besteedt aan de afwerking.
Het principe berust op etagebouw in de vorm van een spiraal, waardoor elk kruid de zon en vochtigheid krijgt die het nodig heeft. 

Het bouwen van een kruidenspiraal is niet moeilijk. Eerst maak je een cirkel van minimaal 2,5 meter doorsnee. Verwijder minstens 5 cm grond en gras en vul het op met gft afval. Daar overheen leg je een laag karton. Dan stapel je stenen zo op dat een opgaande spiraal ontstaat. Breng in de ruimte tussen de stenen stro aan, waarin je plantgaten maakt. Zet je kruiden daarin en vul op met goede tuinaarde, vermengd met kalk.

Let bij het planten van de kruiden  op de stand van de zon. Zonminnende kruiden, zoals rozemarijn, staan op de zuidkant, kruiden die liever in de schaduw staan, zoals peterselie, kunnen aan de noordkant van de spiraal staan. Zorg dat de grond in de spiraal niet uitdroogt, dus geef op tijd water. 
Deze video laat je in versneld tempo zien hoe je een kruidenspiraal maakt. Succes!

Kruidenzaden

Afgelopen najaar heb ik zaden verzameld van lavas, goudsbloem, venkel en dille. Over een week of drie ga ik die binnen, in potjes op de vensterbank zaaien. Als het allemaal goed gaat, zijn de zaadjes in april mooie plantjes geworden. Sommige plant ik in mijn eigen kruidentuin en wat ik over heb ruil ik met andere liefhebbers of ik maak er mooie mandjes van om cadeau te doen.
Andere kruiden, zoals tijm, lavendel, salie en rozemarijn heb ik afgelopen herfst gestekt. De buitentemperatuur is nog steeds zo hoog, dat ik ze niet binnen heb hoeven zetten. Op het beschutte plekje waar ze staan, zijn ze tegen het beetje nachtvorst wel bestand.

Heb je geen zaadjes verzameld of kruiden zelf gestekt, dan kun je twee dingen doen: Wachten tot het voorjaar en dan kruidenplantjes kopen of nu kruidenzaden aanschaffen, die je straks binnen kunt zaaien.

De bekende tuinkruiden zijn overal wel te koop. Voor minder bekende zul je even moeten zoeken. Online heeft Directplant een mooie collectie kruidenplanten en voor zaadjes zou je kunnen kiezen voor Tabernal Zaden

Sensuele Kruiden en Valentijn

aphrodite godin van liefde, sexualiteit en vruchtbaarheidVoor de romantici onder ons is Valentijnsdag dé dag om eens extra uit te pakken. Bijvoorbeeld met een romantisch diner voor twee, met gerechten die een tikkeltje sensueel zijn.
Er zijn veel kruiden die als afrodisiacum bekend staan. Dat wil zeggen dat zij lustopwekkende eigenschappen bezitten. Genoemd naar de Griekse godin Aphrodite, godin van liefde en sexualiteit.
Anijs, dille, lavas, knoflook, peterselie, munt, venkel en selderij zijn voorbeelden van kruiden die de zinnen prikkelen.

Waarom dat zo is komt waarschijnlijk door hun eigenschappen die met name de bloedsomloop stimuleren, energieker maken, de hormoonhuishouding in goede banen leiden of doodgewoon omdat ze voor een frisse adem zorgen!

Ook andere voedingsmiddelen staan bekend om hun stimulerende eigenschappen. Zoals chocolade, dat werkt op het gevoel van welbevinden en oesters vanwege hun vorm en de hoeveelheid zink die ze bevatten. Ook tomaten, aardbeien en ananas hebben de naam lustopwekkend te zijn, net als walnoten, artisjokken en avocado.

Een lekker menu voor een romantisch diner (met alle recepten)


Eten met de seizoenen

Het heeft zo zijn voordelen om vaak producten op het menu te zetten die bij het seizoen horen. Ze zijn dan op hun best en de aanvoer is meestal overvloedig, waardoor je ook nog eens goedkoper uit bent.
Ook draag je een steentje bij aan een gezonder milieu en als je dan ook nog kiest voor producten die in jouw regio geteeld worden, ben je helemaal milieubewust bezig.

In januari komen de verse keukenkruiden uit de kas, maar voor de meeste gerechten kun je ook kiezen voor gedroogde kruiden. Deze kun je dan ook gebruiken voor het maken van remedies in de huisapotheek.

De grootste aanvoer deze maand van groenten en fruit zijn:

de aanvoer van rode kool is ruim in januari

Groenten
bleek- en knolselderij
rode kool
savooiekool
witte kool
schorseneren
spruiten
venkel
winterwortel

Fruitde aanvoer van ananas is ruim in januari
ananas
appels
sinaasappels
grapefruit

 

Actueel 

In Actueel op de website:
  • Selderij  
  • Het weer 
  • Verbod op stierenvechten 
  • En nog veel meer!  


En als afsluiting laten André van Duin en Corry van Gorp zien en horen wat je te wachten kan staan met zo'n kwakkelwinter:

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro