Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
13 januari 2011
 

In deze editie:

  • De Kruidentuin
  • Griep 
  • Recepten met knoflook 
  • Actueel

De kerstversiering zit weer in de doos en we zijn weer begonnen met een heel nieuw jaar. Ik wens al mijn lezers een gezond en gelukkig 2011 toe!

De Kruidentuin

kruiden het is vooral nat buiten foto: margriet van stratumNa de sneeuw in december is het nu vooral nat buiten. Ik ben een beetje bang voor de rozemarijn in de tuin, want die kan niet zo goed tegen de combinatie koud en nat. Nog een paar maanden geduld...Er is buiten nog niet niet zoveel te doen en dat geeft je ruimschoots de gelegenheid om plannen te maken voor het komend seizoen.

Een tuin op het zuid-westen is ideaal voor het aanleggen van een kruidentuin. De vorm is niet zo belangrijk, de ligging en de bodemgesteldheid wel. Het is goed om te beseffen dat veel kruiden oorspronkelijk uit het middenlandse zeegebied komen, waar het klimaat warmer en droger is dan bij ons. Ook de grond is er schraler en kalkrijker. Voldoende zon en een goed drainerende grond zijn de belangrijkste voorwaarden voor een bevredigend resultaat.
Vergeet ook niet om ruimte te laten voor een pad of stapstenen, zodat je overal goed bij kunt komen.

Bij het maken van een plattegrond is het van belang dat je nagaat of een kruid veel zon nodig heeft of juist dankbaar is voor wat schaduw.
Daarnaast is de uiteindelijke hoogte van een kruid een belangrijk gegeven. Lavas bijvoorbeeld kan wel twee meter hoog worden, terwijl tijm met 20 cm al volgroeid is. Tenslotte nog de hoeveelheid plantjes. Houdt een onderlinge afstand van 15 cm als vuistregel aan. Het lijkt in het begin wat iel, maar dat komt allemaal goed als het groeiseizoen op volle toeren draait.

Heb je geen tuin? Kruiden groeien uitstekend in bakken en potten allerlei.

In de nieuwsbrief van februari kom ik terug op de kruiden die je dan binnen kunt zaaien om ze later te kunnen uitplanten.

Griep

In de volksmond is griep eigenlijk een fikse verkoudheid. Echte griep of influenza is een heel ander verhaal. Deze virusziekte is veel ernstiger en steekt elk jaar in de winterperiode de kop op. 
Hier kun je lezen met welke symptomen griep gepaard gaat, hoe je ze kunt bestrijden en wat je zelf kunt doen om griep te voorkomen.

 

Recepten met knoflook

Een oude wijsheid zegt: "Heeft men in de winter vorst en slijk, dan worden alle dokters rijk" Daarmee is gezegd, dat met dergelijk kwakkelweer de kans op verkoudheden en griep groot is. Dat kwakkelweer houden we nu nog wel even en dan komt knoflook in de schijnwerpers te staan.
Knoflook staat immers bekend om zijn versterkende, ontsmettende en reinigende eigenschappen en die kunnen we nu goed gebruiken.

In de vorige nieuwsbrief gaf ik al een paar versterkende recepten met knoflook. De volgende zijn ook erg lekker om eens te proberen en... je verenigt daarmee het nuttige met het aangename!: 
Aubergine met gehakt, een gemakkelijke ovenschotel
Jambalaya, een rijstgerecht uit New Orleans
Kruidige pastaschotel, bewerkelijk maar overheerlijk

Vergeet niet om een paar takjes peterselie in de buurt te houden om na het eten je adem weer fris te krijgen!

Actueel

In actueel op de website

  • Salie 
  • Het weer 
  • Hollywood aan de Rijn
  • En nog veel meer!  

 Om af te sluiten een passend lied van Jacques Brel

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro