Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
8 september 2010
 

In deze editie:

  • De Kruidentuin 
  • Kruiden stekken 
  • Vlierbessen en co 
  • Actueel

Door een nare computercrash verschijnt deze eerste nieuwsbrief na de vakantieperiode een beetje later dan gepland.

kruiden vlierbessen foto: margriet van stratumIk hoop dat iedereen, net als ik, van deze zomer heeft genoten en de nodige weerstand heeft opgedaan voor de komende herfst. Ik zeg nu wel 'komende', maar als ik naar buiten kijk lijkt het wel oktober. Zoveel regen en wind zie je niet vaak in deze tijd van het jaar! Met dit wisselvallige weer liggen verkoudheden op de loer. Vlier- en andere bessen kunnen je helpen om je weerstand tegen dit soort ongemak te verhogen. Verderop in deze nieuwsbrief kun je daar meer over lezen.

De Kruidentuin

In de kruidentuin loopt het seizoen op zijn eind. Je kunt zien dat de groeikracht er uit is. De eenjarigen, zoals kruiden uitgebloeid kruid foto: margriet van stratumbasilicum, zullen binnen niet al te lange tijd afsterven en de vaste kruiden verliezen al hun geurigheid. Het zal niet lang meer duren of ik moet mijn voorraadje gedroogde kruiden aanspreken.

Ben je nog niet in de gelegenheid geweest om zelf kruiden te drogen? Geen nood, want bijna alle gedroogde kruiden zijn in de handel verkrijgbaar.
Let er wel op dat in deze periode goedkoop duurkoop is: Er zijn nu veel aanbiedingen en negen van de tien keer betreft het dan voorraad van vorig jaar. Deze kruiden hebben te veel van hun kwaliteiten verloren en je kunt beter kruiden kopen, die dit jaar gedroogd zijn ook al zijn die wat duurder.

Het lavendelhaagje, dat ik dit voorjaar heb geplant, is mooi aangeslagen en flink gegroeid. Ik heb het lichtjes gesnoeid, vooral om kunnen stekken. Ook salie, rozemarijn en tijm heb ik gestekt zodat er in de 'babykamer' heel wat kleintjes staan die hun best doen te wortelen.

kruiden korianderzaad foto: margriet van stratumAl eerder heb ik zaad verzameld van o.a. goudsbloem, dille en koriander om straks in februari onder glas te zaaien.
Voor het overige laat ik de tuin tot het vroege voorjaar zoals die is. Zo kunnen allerlei dieren in de winter beschutting en voedsel vinden tussen de afgestorven stengels en takken. Ook de meerjarige planten staan veel minder bloot aan winterse kou en bovendien heeft zo'n wintertuin zo zijn eigen charme.
Het betekent wel extra werk in het voorjaar, maar dat heb ik er graag voor over!

Kruiden Stekken

Struikachtige kruiden laten zich heel eenvoudig stekken. Je gaat als volgt te werk: Je kiest een sterk takje van ongeveer 10 centimeter en snijdt dat met een vlijmscherp mesje schuin af. Dan verwijder je de blaadjes 3 centimeter vanaf de onderkant. De bovenste blaadjes kort je wat in want via het blad verdampt veel water en dat kan een ongewortelde stek maar moeilijk aanvullen.

Vul potjes, (ik gebruik trays die ik heb bewaard van het voorjaar) met stekaarde en maak daar met een dun bamboestokje een gaatje in. Vervolgens doop je het stekje in stekpoeder en steekt in de aarde. Veel water geven is noodzakelijk!

kruiden kruidenstekjes foto: margriet van stratumHet weer is nu nog goed genoeg om de jonge stekken buiten te laten staan op een tuintafeltje of zo.
Wanneer ze geworteld zijn, dat kan wel drie weken duren, kun je ze overpotten in een groter potje. Ik zet deze jonkies met potje en al op een beschutte plek in de tuin om te overwinteren. Mocht het hard gaan vriezen, dan dek ik ze af met wat stro.

In het voorjaar kun je de jonge planten op hun vaste plek planten. Heb je teveel jong grut? Een kruidenplant uit eigen tuin is een dankbaar cadeau!

Vlierbessen en Co

Tot oktober zijn er volop vlierbessen die je kunt plukken om er siroop of jam van te maken. Deze middelen verhogen je eigen weerstand omdat zij vitamine C en belangrijke mineralen bevatten. Hier lees je alles over vlier.

Niet zo voor de hand liggend is jam  van sleedoornbessen. Het wekt de eetlust op, ook als je geen trek hebt vanwege een verkoudheid. Goed eten is immers weerstandsverhogend in een dergelijk geval.  

Sleedoorn is een middelgrote struik, die je aan kunt treffen in heggen, loofbossen en in de duinen.
De vruchten zijn diepblauw. Jam van deze bessen is het lekkerst wanneer de bessen eerst een nachtje in de diepvriezer hebben gelegen of wanneer er nachtvorst over is gegaan. Een recept voor sleedoornjam vind je hier.

kruiden duindoornbessen foto: margriet van stratumAls je in de buurt van de zee woont, heb je geluk want daar groeit duindoorn massaal. Woon je wat verder het binnenland in, dan moet je het doen met een duindoornstruik in de tuin, want daar floreert hij ook.
Daarnaast is jam of siroop van duindoornbessen ook verkrijgbaar in reformwinkels.

Duindoornbessen zitten boordevol vitamine C en andere vitamines. Ook belangrijke mineralen ontbreken niet.
Jam of siroop van duindoornbessen is weerstandverhogend en verfrissend bij koorts.

Voor al deze bessen geldt: gebruik alleen rijpe bessen en eet ze niet rauw. Als je deze raad in acht neemt, zijn er bij normaal gebruik geen bijwerkingen te vrezen.

Actueel

In actueel op de website

  • Pepermunt 
  • Het weer 
  • En de winnaar is... 
  • En nog veel meer! 

En om af te sluiten een leuk liedje van Herman Jekkers over het nut of onnut van een voorraad aanleggen voor de winter.    
 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro