Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
8 mei 2012

In deze editie:

 • De Kruidentuin
 • Moederdag Brunch
 • Moestuin in de stad
 • Blog
 • Kruiden en kanker
 • Eten met de seizoenen
 • Actueel
 • Lente

De eerste week van mei zit er weer op. Het begon allemaal veelbelovend op Koninginnedag en 1 mei, maar daarna werd het weer koud en nat. Alsof er nooit een eind aan komt!
Wij willen onderand wel eens in de tuin zitten, maar voor de tuin is het wel ideaal weer! Alles groeit dat het een lieve lust is. 

In de winter zijn salie, rozemarijn, pimpernel en bonenkruid verloren gegaan. Opnieuw planten dus maar! De nieuwkomers heb ik online besteld bij directplant en de keurig verpakte, gezonde planten werden prompt thuisbezorgd. Ze zijn goed aangeslagen en mijn kruidentuin ligt er weer netjes bij.

De Kruidentuin

kruidentuin vierkante meter bakDe vierkantemeter bak is dit tuinseizoen een echte trend. Vorig jaar zag je ze hier en daar al te koop, maar nu hebben alle tuincentra's ze in de etalage. Het is dan ook een handige bak voor mensen die geen tuin hebben of als je keukenkruiden dicht in de buurt van de keuken wilt.

De meeste bakken zijn 20 cm hoog en zijn door middel van schotten in 16 vakken verdeeld. Je moet wel goed opletten welke kruiden je in de bak plaatst, want de ruimte die elke plant heeft is niet erg groot.
Zo passen lavas en venkel er echt niet in, zij worden veel te groot voor een ruimte van 25 cm/2 en 20 cm diep is ook veel te weinig voor hun wortels. Plant er ook geen munt in. Het is een echte woekeraar en zijn wortelstokken zullen in no-time elk vak binnendringen, zodat er na verloop van tijd alleen nog munt in je bak staat. Dat geldt ook voor oregano en citroenmelisse, die ook zo welig tieren.
Het is niet verstandig om 16 verschillende kruiden te planten. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, gebruik je hoe langer hoe meer verse kruiden en dan is een plantje snel kaalgeknipt!
Beter is het om tenminste twee plantjes per kruid te nemen. Zo kun je het knippen een beetje afwisselen.
Geschikte kruiden voor een vierkantemeter bak zijn : tijm, rozemarijn, salie, basilicum, dille, bieslook, peterselie, kamille en knoflook.
Voor je andere kruiden kun je gebruik maken van bakken waarin het kruid van je keuze de ruimte heeft.

Moederdag Brunch

aardbei parfait Ondanks alle commercie er omheen, is moederdag een leuke gewoonte vind ik.
Een aandoenlijk versje van je kleine kinderen, een onhandig ontbijt op bed van de wat grotere, een last minute bloemetje van een tiener en dat alles onder supervisie van vader.

Laat moeder dit jaar maar eens uitslapen en maak van het traditionele ontbijt op bed eens een brunch. Hopelijk lekker buiten!

Onderstaande gerechtjes kunnen kinderen (wel onder enig toezicht) zelf maken.
salade van raapstelen en gerookte zalm
aardbeien parfait
sandwich met scrumbled eggs
vlierbloesempannekoek
broodje gezond met tomaat, kaas en gekookt ei

Moestuin in de stad

kruiden moestuin in de stadIn steeds meer steden in Nederland en België verschijnen moes- en kruidentuintjes die door omwonenden onderhouden worden.
Soms staan de planten in bakken langs muren of worden stukken braakliggend terrein ingericht als kruiden en/of groententuin.
Ook al langer bestaande stadstuintjes die de laatste jaren een kwijnend bestaan leden kunnen zich nu verheugen in hernieuwde belangstelling.
Er zijn al goedlopende projecten, initiatieven die nog in de kinderschoenen staan of al een heel eind op weg zijn naar realisatie. Ze hebben met elkaar gemeen dat wijkbewoners nauw betrokken zijn met het ontwerp en het onderhoud van de tuinen. En natuurlijk ook de vruchten plukken van hun inspanningen als de oogst rijp is.
Initiatieven die navolging verdienen!

Blog van Touchworldkruiden en Heysje I like it

Veel lezers kennen al mijn blog over kruiden en natuur. Nu ben ik in meer dingen dan kruiden geinteresseerd en daarom heb ik ook een blog over onderwerpen die niet specifiek over kruiden gaan. www.heysje.blogspot.com

Kruiden en kanker

Het valt me op dat er steeds meer berichten verschijnen over kruiden die kanker zouden kunnen genezen. De schrijvers hiervan baseren zich op uitkomsten van universiteiten over de hele wereld.
De berichten zijn echter misleidend: er is op dit moment geen enkel kruid gewassen tegen kanker.

Wat is er dan aan de hand?
Alle kruiden bevatten werkzame stoffen, daarvan maken kruidenkenners al eeuwenlang dankbaar gebruik. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kreeg ook de moderne wetenschap belangstelling voor kruiden en hun werking. Ook nu nog ontleden wetenschappers de werkzame stoffen van kruiden om er achter te komen in hoeverre ze gebruikt kunnen worden ter bestrijding van ernstige ziekten, zoals kanker.
Sommige werkzame stoffen, zals quercetin in lavas, lijken veelbelovend als je afgaat op de resultaten van experimenten op bv muizen in laboratoria. Maar er is (nog) geen enkel bewijs dat quercetin kanker zou kunnen remmen, laat staan genezen.

Het ligt dus allemaal veel genuanceerder dan vaak wordt gesuggereerd.

Eten met de seizoenen

Het heeft zo zijn voordelen om vaak producten op het menu te zetten die bij het seizoen horen. Ze zijn dan op hun best en de aanvoer is meestal overvloedig, waardoor je ook nog eens goedkoper uit bent.
Ook draag je een steentje bij aan een gezonder milieu en als je dan ook nog kiest voor biologische producten die in jouw regio geteeld worden, ben je helemaal milieubewust bezig.

De maand mei geeft de aftrap voor het nieuwe kruidenseizoen. Bijna alle kruiden groeien als kool en kun je naar hartenlust verwerken in gerechten. Ook voor het maken van remedies komt het seizoen op gang. Tijm, rozemarijn en salie staan op het eind van de maand in bloei en dan hebben ze het hoogste gehalte aan werkzame stoffen. Ook is het nu de tijd voor bloesems van vlier en meidoorn. Maak er gebruik van!

Onderstaande kruiden zijn in mei op hun best, met daarnaast volop aanvoer van groenten en fruit:

 

 Kruiden

kruiden echte tijm

bieslook
oregano
lavas
tijm
rozemarijn
peterselie
citroenmelisse
vrouwenmantel

 Groenten

groenten asperges

postelein
spinazie
asperges
chinese kool
kropsla
icebergsla
rabarber
tomaten
radijs

 Fruit

fruit banaan

mango
appel
ananas
avocado
banaan
citroen
sinaasappel
aardbeien

 

Actueel

In Actueel op de website:

 • meidoorn
 • insecten eten
 • invasie van pythons
 • en nog veel meer 

Om af te sluiten onderstaande impressie van geitenlammetjes. Ondanks het niet zo fraaie lenteweer amuseren zij zich opperbest! 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro