Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
7 oktober 2010
 

In deze editie:

  • De Kruidentuin 
  • Rozemarijnolie 
  • Pompoenen
  • Oorsuizen
  • Actueel

De kruidentuin 

Met de nieuwe maan van 8 oktober voor de deur, lijkt de regenboog na een regenbui foto: margriet van stratumweersomslag die we nu beleven een dag of tien aan te houden. Je kunt dat nooit zeker weten, maar het zou erg fijn zijn als het wat droger wordt. Het is ook hard nodig, want het werd allemaal veel te nat in de tuin zeker nu de dagen steeds korter worden en de zon minder fel schijnt.

Vooral de tijm heeft erg te lijden gehad van de vele regen. Dat is niet zo verwonderlijk, want van huis uit is het een zonaanbidder die absoluut niet van natte voeten houdt. Ik hoop maar dat de plantjes niet afsterven door wortelrot.

De venkel, peterselie en winterbonenkruid hebben niet zoveel last van gehad van het natte weer en ook de rozemarijn trekt zich er weinig van aan. Tenminste, zolang het niet gaat vriezen want de combinatie nat en vorst is voor rozemarijn bijna altijd fataal.   


Nu zal het nog wel even duren voor het zo ver is, maar nachtvorst ligt al op de loer. Hou daarom het weerbericht goed in de gaten zodat de stekjes en vorstgevoelige planten ofwel naar binnen kunnen of afgedekt met stro of bladeren beschermd worden.  

 

Rozemarijnolie 

 

Voor de winter heb ik rozemarijnolie gemaakt. Een fles met goede olijfolie voor in de keuken en eentje met amandelolie voor de badkamer. Het is niet moeilijk te maken en de prijs valt ook wel mee, zeker als je rozemarijn in de tuin hebt kruiden rozemarijn foto: margriet van stratumstaan. 

 

In de keuken is rozemarijn/tijmolie erg lekker bij tal van Mediterrane gerechten.
Zo ga je te werk 

Stop een brandschone weckfles van 1 liter vol met grof gehakte rozemarijn en een handvol tijm. Daarop giet je een goede kwaliteit olijfolie zodat de kruiden helemaal onder staan. Dan sluit je de fles en laat het mengsel een week of vier op de vensterbank staan. Na die tijd zeef je de olie af door een schone theedoek en knijpt deze flink uit. Giet de olie in een brandschone fles en steek er een heel takje rozemarijn in. Goed afsluiten! 

 

Rozemarijn, die is uitgetrokken in amandelolie is een ontspannende weldaad in bad. Je maakt hem op dezelfde manier als boven omschreven alleen vervang je de olijfolie en laat je de tijm weg. 

 

Pompoenen 

 

pompoen foto: margriet van stratumPompoenen zijn nu te kust en te keur te koop. Van wit tot feloranje, in allerlei vormen en maten. In feite zijn ze allemaal eetbaar, maar de een is wat smakelijke dan de ander. Een populaire soort is de hokkaido pompoen, een wat zoet smakende vrucht met een zachte schil. Het is ook de meest voedzame die ik ken, met veel caroteen (wel drie keer zoveel als in worteltjes) en nuttige mineralen als calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Pompoenen helpen mee aan de versterking van je eigen weerstand en dat is mooi meegenomen met de winter in het verschiet. 

 

Een lekker recept voor pompoensoep met koriander vind je hier. Maar soep is niet het enige gerecht waarin pompoenen lekker zijn. Surf maar eens rond op internet en je treft er de meest onverwachte recepten aan. Ik ga er in elk geval enkele proberen en heb je zelf een lievelingsrecept met pompoen, deel het dan met ons. Je kunt het mailen naar margriet@touchworld.nl 

 

Kalebassen zijn pompoenen, die meer voor de sier gebruiktsierkalebassen foto: wikipedia commons worden. Het zijn doorgaans variëteiten die een hoog gehalte aan bitterstoffen bevatten en daardoor een, voor de meeste mensen, onaangenaam bitter smaken. Ook is hun schil hard en het vruchtvlees erg vezelig. Ze blijven lang goed en worden dan ook driftig gebruikt in allerlei herfstarrangementen. Op den duur worden ze echter van binnen uit rot en moet je ze wegdoen.

 

Een meer bekend familielid van de pompoen is de courgette, die bijna heel het jaar rond verkrijgbaar is.


jack o lampion foto: wikipedia commonsIn Amerika gebruikt men de Connecticut Field Pumpkin voor de typische halloweenlampionnen of jack’o lanterns. Om er een te maken, snij je van de bovenkant een plak af en hol je de binnenkant uit. Zorg ervoor dat je de schil niet beschadigt. Het vruchtvlees en de zaden kun je in de keuken gebruiken. Daarna teken je een motief of gezicht op de schil en snij dit uit met een scherp mesje. Om de lampion af te maken zet je een waxinelichtje op de bodem en heb je een sfeervol herfststukje in huis. 

 

Oorsuizen 

 

Oorsuizen is een lastige, irritante kwaal die je leven echt kan vergallen. Soms wordt het veroorzaakt door een prop in het oor, veroorzaakt door teveel oorsmeer. De huisarts kan in zo’n geval je oren uitspuiten. Een werkje van niets, zeker als je van te voren een aantal dagen wat olie in je oren druppelt.
Bij jonge mensen kan een erfelijke ziekte, otosclerose, aan het licht komen die naast oorsuizen ook toenemende doofheid veroorzaakt. Het is een ziekelijke verbening van het gehoororgaan en is alleen door een operatie te verhelpen. 

 

De meeste gevallen van oorsuizen komen voor bij mensen boven de 45 en hebben geen directe oorzaak. Toch valt er verbetering te verwachten door het gebruik van kruiden naast een gezonde levenswijze.  

 

Een aftreksel van het blad van de Ginkgo biloba of ginkgo biloba blad foto: wikipedia commonstempelboom heeft als belangrijke eigenschap dat het de de doorbloedig van de hersenen bevordert en oorsuizen tegengaat. Ginkgo is een oeroude boom, die veel geplant werd bij Japanse tempels en vandaar ook zijn naam kreeg. In onze streken zie je hem wel staan in siertuinen en parken vanwege zijn statig voorkomen en bijzonder blad. 

Bij een goed reformhuis kun je een aftreksel van Ginkgoblad kopen. “Geriaforce” van het merk "Dr. Vogel". is een goede keuze. 

 
Stress en onrust versterken oorsuizen en daarom beveel ik ook valeriaan aan. Dit kruid is verkrijgbaar in capsules.

Daarnaast is het verstandig om lawaai en harde muziek te vermijden. Dit verergert de klachten. Ook stilte kun je beter vermijden omdat je dan veel meer last hebt van het vervelende geruis in je oren. Zachte muziek, die je
prettig vindt, leidt je af, waardoor het beter te verdragen is.

 

Tenslotte raad ik aan knoflook te gebruiken in het eten. Daarmee reinig je niet alleen je gestel, maar het zorgt ook voor een goede bloedsomloop.

 

Actueel 

 

In actueel op de website

  • Anijs 
  • Het weer 
  • Las Vegas is hot 
  • En nog veel meer! 

En om af te sluiten een liedje om alvast in de stemming te komen voor Halloween

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro