Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
5 november 2010
 

In deze editie:

  • De Kruidentuin 
  • Kruidig etentje 
  • Reageren op de website 
  • Verstopte neus 
  • Actueel

De kruidentuin 

 

kruiden druppel foto:: margriet van stratumDe kruidentuin staat er een beetje verloren bij in het donkere najaarsweer. Tussen de vaste kruidenplanten heb ik bijeen geharkte bladeren gestrooid, zodat ze een beetje beschermd worden als het echt gaat vriezen. De laurier heeft binnen een plaatsje gekregen om te overwinteren, want deze zuiderling kan echt niet tegen kou.

Op de vensterbank staan gekochte keukenkruiden van biologische teelt. Ik heb ze overgepot in wat grotere potjes zodat de wortels meer ruimte hebben. Op deze manier heb ik ook in de winter de beschikking over mijn favoriete keukenkruiden.
Ze zijn niet zo geschikt om remedies te maken. Daarvoor is het aandeel werkzame stoffen in dergelijke voorgekweekte kruiden te laag. In de huisapotheek kun je nu beter gebruik maken van kruiden, die je het afgelopen seizoen hebt gedroogd. Was je daartoe niet in de gelegenheid, dan kun je ze ook kopen in een reformzaak.   

 

Kruidig etentje

 

Zoals je weet vieren bijna alle Amerikanen op 31 oktober Halloween. Met veel gegriezel, uitgesneden pompoenen en halloweenparties.
Bij ons thuis staan we ook stil bij die laatste dag van oktober. Van oudsher is het een datum die het einde van het groei-jaar markeert.
Het zaad van het voorjaar is tot wasdom gekomen en nu is de oogst binnen. Tot en met Driekoningen begin januari breekt nu de tijd aan van afronden, evaluatie, plannen maken en feest vieren.  

Wij maken er op de 31e een feestelijke avond van en daar kruiden herfstkrans foto: agaath's bloghoort een lekker kruidig etentje bij. 

Dit jaar zag ons menu er zo uit:

 

Kruidige paddenstoelensoep

Hazenbout met rodekool en gekookte aardappeltjes 

 

Gestoofde appels uit de oven 


Wij dronken er een glas krachtige rode wijn bij.  

 

Verder hadden we het huis versierd met enkele herfsttakken en veel lichtjes. Op tafel een kleine herfstkrans met materialen uit de tuin. Ook de open haard brandde en op de gloeiende stammetjes hebben we het overschot aan gedroogde kruiden van vorig jaar gestrooid. Al met al een sfeervolle en lekkere avond! 

 

Reageren op de website 

  

In oktober werd de kaap van 5000 bezoekers per maand gerond. Een resultaat waar we best een beetje trots op zijn. Het betekent dat Touchworld Kruiden in een behoefte voorziet en een bijdrage levert aan het vergroten van kennis over kruiden en het gebruik daarvan in keuken en huisapotheek.

Het toenemende aantal bezoekers was ook te merken aan het aantal reacties in mijn mailbox. Ik vond het vaak jammer dat andere lezers er geen kennis van konden nemen en er dus ook niet op konden reageren. Vandaar dat we een professioneel reageerprogramma geïnstalleerd hebben op de pagina contact. Zo kunnen lezers commentaar geven en onderling discussiëren. Ik hoop dat veel mensen er gebruik van zullen maken! 

Het blijft natuurlijk altijd mogelijk mij te mailen op margriet@touchworld.nl met een persoonlijke vraag of opmerking. 

 

 

Verstopte neus 

 

kruiden smalle weegbree foto: margriet van stratumNaast hoesten en niezen is een verstopte neus een symptoom van een stevige verkoudheid. De slijmvliezen in de bijholten in het hoofd, de voorhoofdsholte en de neusbijholten, raken ontstoken, vullen zich met slijm en zo raakt de verbinding tussen bijholten en neus verstopt. In medische termen spreken we dan van sinusitis.

Het begint meestal met een loopneus, waarbij je wel aan de gang kan blijven met zakdoekjes. Vaak heb je het gevoel dat je hoofd vol watten zit en je hoort en proeft minder goed.
Ook de neusslijmvliezen zwellen op en wel zodanig dat ademen door de neus niet meer mogelijk is. 


Allereerst is het zaak de eigen weerstand te vergroten. Vlierbloesemthee, eventueel gemengd met lindebloesem is een goed middel hiervoor.
Omdat het lastig is lekker te slapen met een verstopte neus kun je dit vervelend symptoom bestrijden met een stoombad van tijm. De etherische olie van dit kruid werkt krampwerend en desinfecterend. 

Om de slijmvliezen te laten slinken en de infectie te lijf te gaan, is een kuur van smalle weegbree aanbevelenswaardig.
Daarnaast is het van belang goed te blijven eten, ook al heb je geen trek en voldoende nachtrust te nemen.


Over het algemeen is een neusbijholteontsteking na een week of twee genezen. Blijf je veel langer last houden of komt de kwaal steeds terug, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

 

Actueel 

 

In actueel op de website

  • Echte Tijm 
  • Het weer 
  • Een prehistorisch monster 
  • En nog veel meer! 

 

En om af te sluiten voor iedereen met een dipje vanwege het sombere weer: een satirisch liedje van Brigitte Kaandorp over hoe zwaar het leven kan zijn.
 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro