Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
3 juni 2010
 

In deze editie:

  • De Kruidentuin 
  • Rumtopf 
  • Eetbare bloemen 
  • Wratten 
  • Actueel

 

De koele meimaand met af en toe regen heeft de tuin zichtbaar goed gedaan. Alles groeit dat het een lieve lust is en het frisse groen met zijn kleurige bloemen zijn een streling voor het oog.
Dat geldt ook voor de kruidentuin, waar ik nu echt van geniet. Het is heerlijk om uit deze overvloed te kunnen kiezen voor een kruidenmengsel dat het beste bij het menu van de dag past. Zo hoort dille traditioneel bij vis, maar waarom niet eens salie of citroenmelisse? Je kunt nu naar hartelust experimenteren.
Dat maakt het juist zo leuk.. en lekker!

lavendelpad foto: margriet van stratumLangs het tuinpad heb ik een haagje van lavendel geplant en al die jonkies staan nu in bloei. Het is niet alleen een vrolijk gezicht, het ruikt ook lekker als je er langs loopt. Af en toe snij ik wat bloemen af voor in huis als subtiele luchtverfrisser.

Al met al is het grootste tuinwerk achter de rug en is genieten het belangrijkste werkwoord. In de tuin tenminste! 

Rumtopf

Hoewel het nog lang duurt voor het kerstmis is, ben ik toch al bezig met de laatste dagen van het jaar. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar als je een rumtopf wilt maken, moet je er nu mee beginnen. Het is in feite een oude bewaarmethode voor verschilende soorten vruchten. De conserveringsmiddelen zijn rum en suiker.

De rumtopf zelf is een aardenwerken pot van minstens drie liter, die kan worden afgeloten met een deksel. Maar ook de inhoud noemt men rumtopf, die traditiegetrouw op het eind van het jaar wordt geconsumeerd.
Wij doen dat elk jaar rond kerstmis, samen met vrienden en bekenden en staan dan genietend stil bij al het goede wat het achter ons liggende jaar ons gebracht heeft.

Een rumtopf maken is niet echt goedkoop, maar het eindresultaat is wel heel bijzonder.
Je begint met een brandschone aardenwerken pot met deksel en legt daarin een takje rozemarijn, een takje citroenmelise en een theelepeltje anijszaad. Daarop leg je ongeveer 250 gram aardbeien en 250 gram bruine een rijkdom aan fruit foto: wikipedia commonsrietsuiker. Nu giet je er zoveel bruine rum van minstens 54% bij tot de vruchten goed onder staan.
Al naar gelang het seizoen vordert, voeg je steeds nieuwe vruchten bij. Zoals kersen, frambozen, stukjes perzik, abrikozen, bessen, en wat er maar voorhanden is. 

Telkens wanneer je vruchten toevoegt, giet je er zoveel bruine rum bij dat ze onder staan en roer je de rumtopf goed om met een houten lepel.
Als laatste, het is dan inmiddels begin oktober, komen druiven aan de beurt.

Gebruik voor een goede rumtopf alleen gaaf, rijp fruit dat je indien nodig ontpit. Zorg ervoor dat je op het eind minstens een halve liter ruimte in de pot vrij laat.
Nu laat je de gesloten rumtopf rusten op een koele plek.

Als de pot half vol is, ga je rum gebruiken met een lager alcoholpercentage, waardoor het hoge alcoholgehalte, dat in eerste instantie nodig was om schimmels geen kans te geven, omlaag gebracht wordt.

Begin december vul je de rumtopf tot iets onder de rand met vers geperst appelsap, roer hem nog een keer om en laat hem staan tot eind december.
Rumtopf smaakt heerlijk als bowl, zowel puur of met spuitwater en ook als dressing over allerlei feestelijke (ijs)desserts.

 

Eetbare bloemen

saliebloemen foto: margriet van stratumIn dit seizoen is een frisse salade een prima begeleider van de hoofdmaaltijd. Je geeft er een feestelijk accent aan door de salade te versieren met enkele eetbare bloemen. Voorbeelden daarvan zijn madeliefjes, paardenbloemen, bloemen van rozemarijn en salie, en wat later in het seizoen de bloemen van de oostindische kers.

Smakelijk eten!

 

 

Wratten

Wratten zijn een soms pijnlijk en ontsierend ongemak, waar veel mensen last van hebben. 
Zij worden veroorzaakt door een goedaardig virus en zijn besmettelijk. Meestal verdwijnen ze na een of twee jaar vanzelf, maar je kunt de natuur een handje helpen er eerder vanaf te komen.

Stinkende Gouwe heeft een oranjekkleurig sap, dat wrattenstinkende gouwe foto: margriet van stratum als het ware wegbrandt. Het is niet pijnlijk en je kunt het veilig gebruiken. De plant is een algemeen onkruid met gelobte bladeren en felgele bloempjes. Het opvallendste kenmerk is het al eerder genoemde oranje sap in de stengels.

Zo ga je te werk:
Knak een stengel doormidden en stip daarmee de wrat dagelijks, gedurende een week aan. Hij zal nu zwart verkleuren en na paar dagen zijn verdwenen.  Let er wel op dat het sap niet op je kleren komt, want het laat zich maar moeilijk verwijderen.

Gebruik deze methode niet bij genitale wratten en wanneer wratten spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen. Dan is er waarschijnlijk geen sprake van een 'gewone' wrat en kun je beter je huisarts raadplegen.

Actueel

In actueel op de website

  • Smalle weegbree 
  • Het weer
  • Een kat met acht levens 
  • en nog veel meer!

 

Om af te sluiten dit liedje van Harrie Jekkers
omdat het bijna vaderdag is

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro