Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
3 april 2012

In deze editie:

 • De Kruidentuin
 • Brandnetelgier
 • Plantafstand
 • Vraag en Antwoord
 • Blog
 • Paasdiner
 • Eten met de seizoenen
 • Actueel
 • Lente

Wat heb ik me vaak moeten terugfluiten de afgelopen weken. Het heerlijke voorjaarsweer met temperaturen die bijna zomers aanvoelde, smeekte bijna om toch vooral de hele kruidentuin aan te planten. Gelukkig heb ik me in kunnen houden want het is nog een beetje vroeg. Half april is een betere tijd, afhankelijk van de weersomstandigheden.

De Kruidentuin

kruiden zevenblad is een lastig onkruidToch heb ik veel gedaan in de kruidentuin. Dat was wel nodig ook want er is veel kapot gegaan door de felle winterweek begin februari. Maar goed, alles is opgeruimd en de bodem ontdaan van zevenblad, dat jammer genoeg op een of andere manier in mijn tuin is gekomen.

Dit lastige kruid krijg je met geen mogelijkheid echt weg. Sommige mensen zijn er dol op in de sla of als groenten, maar ik houd er echt niet van. Aan de talloze wortelstokken komen steeds nieuwe plantjes boven de grond die op hun beurt weer ondergrondse uitlopers maken, die weer..., etc. Blijven wieden en zo veel mogelijk wortelstokken uit de grond halen is de boodschap. Zelfs in de tuin is geduld een schone zaak!

De bodem heb ik gemest met beendermeel en brandnetelgier. Dat laatste doe ik om de twee jaar, dat is genoeg voor de meeste kruiden. Brandnetelgier bevordert het bodemleven en de groei van de planten. Ze worden er ook sterk van en minder vatbaar voor ziektes en schimmels als meeldauw.

Brandnetelgier

kruiden brandnetelMeng 1 kilo brandnetels in een emmer met 10 liter water en laat het twee weken staan op een plek niet te dicht bij je terras: het kan nogal stinken! Af en toe omroeren en dan over de bodem uit gieten en daana even harken. Deze hoeveelheid is genoeg voor ongveer 10m/2

Plantafstand van kruiden

De meeste kruiden gedijen goed op een plantafstand van ongeveer 30 cm. Hou wel rekening met de uiteindelijke grootte van de pland. Lavas en venkel kunnen gemakkelijk 1.50m hoog worden en 50 cm breed, terwijl tijm niet groter wordt dan 30 cm.
Let ook op waar je oregano, citroenmelisse en munt plant. Deze kruiden zijn heel enthousiaste groeiers, die je echt in toom moet houden. Dat kan door ze in een grote bak te planten of door elk najaar een flink stuk af te steken.

Vraag en antwoord

Diabetes II

Af en toe krijg ik een vraag welk kruid gewassen is tegen een ziekte of ongemak. Deze keer was er een lezer die een vraag had over diabetes II. Ik heb hem een beetje moeten teleurstellen want er is geen kruid dat diabetes kan genezen of de noodzakelijke medicijnen kan vervangen. Daar tegenover staat dat kruiden en sommige groenten wel mee kunnen helpen aan een betere condtie van je lichaam, waardoor je wellicht minder medicijnen nodig hebt. Natuurlijk overleg je hierover eerst met je huisarts. Lees hier verder over diabetes II en wat je er zelf aan kunt doen.

Zoutloos dieet

Een andere vraag ging over zoutloos eten en kruiden. Mijn antwoord daarop kun je hier terugvinden.

Blog van Touchworldkruiden en Heysje I like it

Veel lezers kennen al mijn blog over kruiden en natuur. Nu ben ik in meer dingen dan kruiden geinteresseerd en daarom ben ik sinds kort een blog begonnen over meer dagelijkse onderwerpen waar mijn oog zoal op valt. Er staan ook wetenswaardigheden over voeding op en enkele lekkere recepten. www.heysje.blogspot.com

Paasdiner

kruiden paasdinerPasen is een vrolijk feest vind ik. Zo aan het begin van de lente. Vorig jaar konden we buiten zijn, maar nu lijkt het weer niet mee te willen werken. Nou ja, dan maak ik het binnen wel lenteachtig en met een paar goede vrienden erbij en een lekkere maaltijd wordt het toch een feest.
Dit jaar ziet ons kruidige menu er zo uit:

Carpaccio van verse zalm
Lichte brandnetelsoep
Lamscoteletjes met komkommer
ananas royal


Eten met de seizoenen

Het heeft zo zijn voordelen om vaak producten op het menu te zetten die bij het seizoen horen. Ze zijn dan op hun best en de aanvoer is meestal overvloedig, waardoor je ook nog eens goedkoper uit bent.
Ook draag je een steentje bij aan een gezonder milieu en als je dan ook nog kiest voor producten die in jouw regio geteeld worden, ben je helemaal milieubewust bezig.

In april komen de verse keukenkruiden uit de kas of worden ingevoerd uit warmere streken. Israel is een grote exporteur van deze kruiden. In je eigen kruidentuin zijn er al wel kruiden net als in de vrije natuur. Voor de meeste gerechten zul je het in april nog moeten doen met gedroogde kruiden. Deze kun je dan ook gebruiken voor het maken van remedies in de huisapotheek.

Onderstaande kruiden zijn er al in april, met daarnaast volop aanvoer van groenten en fruit:

 Kruiden

kruiden lavas

lavas
brandnetel
citroenmelisse
oregano
bieslook
madeliefje
paardenbloem
munt

 Groenten

kruiden broccoli

broccoli
bleekselderij
raapstelen
radijs
komkommer
postelein
spinazie
icebergsla
asperges (na 14-04)

 Fruit

kruiden mango

mango
appel
ananas
avocado
banaan
citroen
sinaasappel
grapefruit

.

 

Actueel

In Actueel op de website:

 • Brandnetel
 • Het Weer
 • De natuur moet zijn loop hebben
 • En nog veel meer!

Rest mij nog jullie fijne paasdagen toe te wensen en ter afsluiting van deze nieuwsbrief een impressie die ik heb gemaakt ter ere van de lente. Geniet ervan!

 

 

 

 

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro