Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Kruidige Nieuwsbrief
1 september 2011

In deze editie:

  • De kruidentuin
  • Lekker jam en..zelf gemaakt
  • Na de zomer
  • Kruiden tijdens zwangschap en borstvoeding
  • Actueel

De vakantie zit er weer op. Ik hoop dat iedereen een fijne tijd heeft gehad, ondanks het soms barre weer.
De tuin is na de vakantie wel aan een opknapbeurt toe en dat is ook weer leuk om te doen. Ik duim voor een paar weken droog en aangenaam weer, zodat de zaden van dille, goudsbloem en koriander goed kunnen rijpen en drogen. Ook de stekjes van tijm, lavendel en rozemarijn hebben die tijd nodig om een sterk, gezond wortelgestel te ontwikkelen voor de winter komt.

De Kruidentuin

2011 was erg nat, somber en koudVolgens het KNMI hebben we de natste zomer in ruim honderd jaar beleefd. Ook was de zomer van 2011 uitzonderlijk koud en somber.
Dat heb ik gemerkt! In het voorjaar wist ik nog blij te melden dat de kruidentuin gevrijwaard bleef van meeldauw en roest, dankzij de extra mest (met kali) en de overvloedige zon.
Ondanks de weersomslag in juni leek het allemaal goed te gaan, maar jammer genoeg bleef het veel te nat en te somber en grepen de schimmels opnieuw hun kans. Niet alleen bij de sierbloemen, maar ook in de kruidentuin.
Vooral salie en munt hebben het moeten ontgelden.

kruiden: een aftreksel van bijvoet helpt tegen meeldauw en roest. Foto: Margriet van StratumVan een collega kreeg ik de tip de aangetaste planten te besproeien met een aftreksel van bijvoet.
Gelukkig groeit dit kruid overvloedig in mijn omgeving en had ik ruim een kilo zo bij elkaar.  Het recept is als volgt: Het verse kruid in 10 liter water enkele dagen laten staan. Voor gebruik een deel gier verdunnen met drie delen water en sproeien maar. Ik hoop nu dat het lukt en anders zit er niets anders op dan de planten te rooien en volgend jaar nieuwe te zetten.

 

Lekkere jam en zelf gemaakt

Dankzij het schitterende voorjaar zijn er massa's bramen en vlierbessen, waarvan je heerlijke siroop of jam kunt maken.
bessen van meidoorn en sleedoorn. klaar om lekker jam van te maken. foto: margriet van stratumMaar ook andere bessen zijn daarvoor geschikt, zoals die van lijsterbes, duindoorn, sleedoorn en meidoorn. Je moet er wel vlug bij zijn want alle vruchten zijn dit jaar bijzonder vroeg rijp.
Jam en siroop krijgen een aparte smaaktoets wanneer je een kruid mee laat trekken tijdens het koken. Lavendel, rozemarijn, citroenmelisse en anijs zijn erg geschikt hiervoor. Wees er wel zuinig mee, want de kruiden mogen niet gaan overheersen.

Een basisrecept voor jam kun je hier lezen.


Na de zomer

In de zomer ben je veel buiten en nu kan je huid wel een opkikkertje gebruiken. Een reinigende lotion van goudsbloem is daarvoor een goed middel. Je giet het op een watje en maakt daarmee de huid schoon. Daarna breng je een vochtinbrengende crème aan en je huid is weer als nieuw.

Kruiden tijdens zwangerschap en borstvoeding

Als je gewend bent aan het gebruik van kruiden, verandert er nogal wat in je eetgewoonten wanneer je zwanger bent.
Je zult het negen maanden met minder kruiden moeten doen en sommige mag je zelfs niet gebruiken tijdens deze periode.
Nogal wat kruiden hebben samentrekkende eigenschappen, die weliswaar heilzaam kunnen zijn voor bijvoorbeeld de spijsvertering maar die je beter niet kunt gebruiken tijdens de zwangerschap.

Kruiden die je niet mag gebruiken:
kamille, bijvoet, selderij, peterselie, lavas, oregano, valeriaan, vrouwenmantel

Kruiden die je met mate mag gebruiken:
citroenmelisse, basilicum, tijm, rozemarijn

Als het kind is geboren en je wilt borstvoeding geven, mag je geen salie gebruiken, dit kruid remt de melkproductie. Daarentegen stimuleert anijs de melkgift en maakt je rustig. Ook dille, venkel en karwij stimuleren de borstvoeding.
Tijdens de borstvoedingsperiode mag je geen pepermunt gebruiken omdat menthol te sterk is voor je kindje en ook valeriaan laat je beter staan.

Tenslotte, de geboorte van een nieuwe wereldburger is een feestelijke gebeurtenis. Traditioneel hoort daar kandeel bij!

Actueel

In actueel op de website

  • Gewone vlier
  • Een luchtige kennismaking met basilicum
  • Het weer
  • Berenleed 

En nog veel meer! 

Rest mij nog te melden dat de spinnen hun web weer weven en het duurt niet lang meer of je ziet ze ook in huis. Zo'n dikke vette spin. Hier bezongen door VOF De Kunst.

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro