Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Mensenhaar in de strijd tegen olievervuiling

  

 

explosie deepwater horizan foto: US Coast GuardIn de Golf van Mexico voltrekt zich op dit moment een milieuramp van ongekende grootte. Nadat het boorplatform Deepwater Horizon explodeerde, blijft er ruwe olie uit het lek spuiten.

 

Volgens de Belgische krant De Morgen is er al zo’n 15 miljoen liter in zee terecht gekomen en daar komt elke dag 1 miljoen liter bij. 

Naast de almaar groeiende olievlek komt er een enorme hoeveelheid giftige stoffen in het water die niet direct zichtbaar zijn.

De Wageningse ecotoxicoloog John Schobben steekt zijn ongerustheid niet onder stoelen of banken. Op de website van de universiteit waarschuwt hij voor de niet zichtbare gevolgen van de ramp, die mogelijk nog verwoestender zijn. 

“de naar boven borrelende olie legt zo'n 1500 meter af naar de oppervlakte. Onderweg lost een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid toxische stoffen, direct in het omringende zeewater op", zo schrijft hij. 

 

Vooralsnog is BP, exploitant van het booreiland, niet in staat het lek te dichten en de ecologisch kwetsbare kusten van de Mexicaanse Golf lopen daardoor ernstig gevaar.

 

Het inzetten van chemische middelen, die de olie verwijderen van het wateroppervlak is eigenlijk een keuze uit twee kwaden. Hiermee wordt weliswaar voorkomen dat de olie de kust bereikt maar anderzijds komen nog meer giftige stoffen in het water met alle rampzalige gevolgen van dien. 

 

Een andere manier om de olie tegen te houden is haar. Matter of Trust is een organisatie die haar inzamelt om olievlekken te stoppen. In onderstaand filmpje zie je hoe dat gebeurt. 

 

bron: WUR/Oneworld/De Morgen 

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro