Share |
touchworld kruiden

 

 

Kruidenpreparaten: suiker met een smaakje?

Onlangs kwam Zonnatura negatief in het nieuws met het product "Avondmelange oplosthee". Foodwatch, een voedingswaakhond had geconstateerd dat dit kruidenpreparaat voor het grootste gedeelte uit suiker bestaat en nog geen 2% kruiden bevat. Zonnatura bestrijdt dit overigens en zegt zich niet te herkennen in hetgeen Foodwatch meldt.

Dergelijke berichten steken wel vaker de kop op. Zeker nu het gebruik natuurlijke producten en kruiden meer en meer aan populariteit wint. Er komen dan ook steeds meer kruidenpreparaten op de markt waarvan de leveranciers niet altijd  waarmaken wat ze lijken te beloven.
Het is dan ook moeilijk te beoordelen welk product kwalitatief goed is.

Goedkoop is Duurkoop

Over het algemeen kun je er van uit gaan dat goedkoop duurkoop is. Dat komt voornamelijk omdat werkzame kruidenpreparaten zijn gemaakt van kruiden die zijn getest op grond van hun monografie (= de wetenschappelijke beschrijving van het kruid). Zij voldoen aan strenge voorwaarden die zijn aangetoond met veel omvattende testresultaten. Het is een ingewikkeld proces, dat tijd en geld kost en daarmee kunnen  dergelijke kruidenpreparaat nooit erg goedkoop zijn.

Ook is het van belang het etiket goed te lezen. Bij een kwaliteitsproduct staat precies omschreven wat er in zit. Bij de mindere is de omschrijving heel vaag, zoals bijvoorbeeld 'Hoestbonbons met 20 kruiden' Dit soort producten bevatten meestal maar heel weinig werkzame stof en een heleboel suiker. Ook de aanprijzing 'puur natuur'wil niet altijd iets zeggen. Zo is glucose en fructose heel natuurlijk, maar het zijn wel 'lege' suikers waarvan het grootste gedeelte wordt omgezet in vet. Een moeilijke keuze dus als je een werkzaam kruidenpreparaat wilt gebruiken.

Zelf maken dan maar, het liefst van verse kruiden?  Dat ligt er maar aan. In de winter hebben verse kruiden weinig werkzame stoffen en zijn ze eigenlijk alleen geschikt als keukenkruid.  In de zomer kun je zelf aan de slag, je kruidendrankje voldoet dan wel niet aan de zeer strenge eisen van de monografie, maar heeft voldoende werkzame stoffen om effectief te zijn. Datzelfde geldt voor kruiden die je zelf droogt. Als je dat op de juiste wijze doet heb je er in de winter ook plezier van.

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro