Share |
touchworld kruiden

 

 

In gesprek met apen   

Dat apen familie van ons zijn is een vaststaand feit. Inmiddels kunnen we zelfs met hen communiceren.
Het begon allemaal in het Language Research Centre van de staatsuniversiteit van Georgia.
Daar onderzocht men sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw de vaardigheid van apen met mensen te kunnen communiceren.
Ze gebruikten daarvoor een groep van acht bonobo-apen, die inmiddels allemaal in staat zijn woorden te begrijpen en aan hun verzorgers duidelijk te maken wat ze willen. Dat gebeurt via een lexigram, een bord met speciale tekens.

Daarnaast blijken de bonobo's erg muzikaal en vinden ze schilderen een fijne bezigheid om hun creativiteit te uiten.
De ster van de gemeenschap is de 30 jarige Kanzi, die meer dan 500 woorden kent en begrijpt.


In 2005 verhuisde de acht apen naar Desmoines in Iowa, naar een onderkomen van de Great Apes Trust, Deze organisatie houdt zich bezig met onderzoek naar de intelligentie van apen, hun cultuur, hun vaardigheden en hun leefomstandigheden in het wild.


Toen Amory Lovins van het Rocky Mountains Institute de opdracht kreeg een nieuw apenverblijf te ontwerpen voor het Great Apes Trust wilde hij dat ook de bonobo's inspraak hadden in de plannen.
Zo vroeg hij de apen welk uitzicht ze het mooiste vonden, waar bomen moesten komen en welke vloerbedekking ze het fijnst vonden. Ook ongevraagd gaven de bonobo’s met Kani voorop commentaar. Toen de architect met de directie en verzorgers bespraken wanneer de apen in de plannen betrokken zouden moeten worden, reageerde Kani onmiddellijk met:”Nu”! 

Lange tijd zijn wetenschappers er van uitgegaan dat apen weliswaar aangeleerd kan worden bepaalde woorden letterlijk “na te apen”, maar dat ze niet in staat zijn te communiceren op het niveau van mensen. Bovenstaand verhaal is een van de vele voorbeelden dat apen wel degelijk in staat zijn met ons te “praten”.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp, bezoek dan eens de website van Great Ape Trust (www.greatapetrust.org) . U zult versteld staan!

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro