Etherische olie
Elke plant produceert een aantal stoffen, die we kunnen gebruiken voor allerlei
toepassingen. Een daarvan is een vluchtige, olieachtige stof, die men etherische olie noemt. Via het
distilleer-proces kan men de pure olie vrijmaken. Etherische olie ruikt sterk en meestal aangenaam. Het wordt veel
gebruikt in massage-olie, cosmetica, aroma-therapie en kruidengeneeskunde.
Nu heeft niet elke plant evenveel etherische olie en ook de samenstelling
verschilt van plant tot plant. Alleen planten met veel etherische olie zijn bruikbaar terwijl ook
de samenstelling van de olie belangrijk is. Deze bepaalt veelal de karakteristieke werking van een bepaald
kruid. Verder ondersteunt de etherische olie van een kruid de overige werkzame stoffen.
De plant zelf produceert etherische olie om insecten af te weren of ze juist
aan te trekken.
Etherische olie wordt puur nooit inwendig gebruikt.
|