Share |
touchworld kruiden

 

 
 

 

Anijs - Pimpinella anisum

Schermbloemigen-Umbelliferae

 

eng. anise-fr. anis vert-de. Anis

 

anijs, kweken en verzorgen

koken met anijs

anijs in de huisapotheek

anijs oogsten en bewaren

bijwerkingen van anijs

meer over anijs

reageer

 

kruiden index anijs bloeiend kruid foto: wikipedia commonsAnijs is een echt winterkruid.

 

Wanneer we al hoestend en proestend door de kou heen moeten, komt anijs ons te hulp.
Anijs verwarmt het lichaam, stopt hoest en slijmvorming in de bronchiën en maakt de zware winterkost beter verteerbaar.

 

Toch komt het kruid niet uit onze streken maar uit het oostelijk Middelandse-zee gebied.

 

De oude Egyptenaren gebruikten het kruid al en ook de Grieken en Romeinen waren er dol op.

 

Anijs is lid van de bevernel-familie (pimpinella), zijn soortnaam is eigenlijk een vergissing. De oude Grieken gaven het kruid de naam aneson, wat dille betekent. Zo raar is dat nu ook weer niet want venkel, waarmee dille gemakkelijk kruist, is wat smaak betreft enigszins vergelijkbaar met anijs.

 

Vanaf de 16e eeuw wordt anijs ook in onze streken geteeld. Jammer genoeg is ons klimaat eigenlijk te koud en te vochtig voor het kruid, waardoor de zaden lang niet elke zomer rijp worden.

 

Anijs is een geliefde smaakmaker in allerlei aperitief dranken zoals pernod, raki en ouzo.
Verder wordt anijs gebruikt in tandpasta, gezichtsmaskers en natuurlijk in de oer-Hollandse “muisjes”, anijszaadjes omhuld door suiker, die we op beschuit geserveerd bij geboortes eten.

 

Lange tijd was anijs een schaars kruid op de Europese markt. Er ging nogal wat geld in om, reden voor de Engelse regering om er belasting over te heffen. Tegenwoordig is dat niet meer zo, Anijs wordt op grote schaal verbouwd in o.a. Syrië, India, Mexico en Rusland.

 

De werkzame stof in Anijs is anethol in de etherische olie. Daarnaast bevatten de zaden vetten, eiwitten en suiker.

 

Anijs kweken en verzorgen  

 

kruiden anijs plant foto: wikimedia commonsAnijs is een eenjarige plant die ongeveer 50 cm hoog wordt. Meerjarige anijs bestaat ook, maar heeft een veel zwakkere werking dan zijn eenjarige broertje en is in dit verband niet interessant.

 

Uit de spoelvormige wortel groeit een ronde stengel, die zich naar boven toe vertakt. De bladeren zijn een beetje wonderlijk, net alsof de plant niet kon kiezen. De grondbladeren zijn niervormig, gesteeld en ongedeeld. In het midden heeft anijs geveerde, driespletige bladeren en de bovenste blaadjes zijn nog meer geveerd. De witte bloemen staan in schermen van zeven tot vijftien stralen.

 

Anijs bloeit van juli tot september. Na de bloei zet zich het donkerbruine tot grijze zaad. Deze zijn rijp wanneer de plant afsterft.

 

Omdat anijs zich in onze streken niet zó thuis voelt, zie je hem ook weinig in de tuin. Dat is jammer, want het verse blad geeft aan salades en andere gerechten een fijne smaak en is bovendien mooi om te zien en geeft een fijne geur af. Het is dus de moeite waard anijs te zaaien in april of mei op de meest zonnige plek van de tuin. Anijs stelt prijs op een goed gedraineerde, losse bodem waarin veel kalk zit.

 

Koken met Anijs

 

Anijs is een heerlijk kruid in de keuken. Traditioneel wordt het gebruikt in allerlei zoete gerechten, zoals cake, koekjes, brood, fruitsalades en ijs.


Anijs is ook erg lekker in visgerechten, bij gevogelte en maakt alle zware winterkost beter verteerbaar. Bovendien geeft het anijszaadgerechten een subtiele smaak mee, die van een “gewoon” gerecht iets bijzonders maakt.

Wees wel zuinig met Anijs, want het kruid overheerst snel en dat is niet de bedoeling.

 

In de keuken gebruik je de zaden al dan niet fijngestampt in een vijzel. Of anijsolie, die je gemakkelijk zelf kunt maken. In een brandschone fles gaat een eetlepel anijszaad en een halve liter fijne olijfolie. Dit mengsel laat je trekken op de vensterbank, lekker in de zon. Na een week of drie is de olie klaar en kun je hem gebruiken.

Soms gebruikt men ook de etherische olie van anijs, maar dat raad ik af: de dosering komt zo nauw, dat het in de keuken haast niet doenlijk is.

 

De verse blaadjes van anijs zijn lekker in een frisse zomersalade van vers fruit.Je maakt de salade nog lekkerder door er enkele verse vijgen en dadels aan toe te voegen.  

Een lekker en gezond wintergerecht is een ovenschotel van knolselder met anijs.

 

 

Anijs in de huisapotheek  

 

Vanwege zijn krampstillende en antiseptische werking is anijs een probaat middel tegen alle symptomen van verkoudheid zoals vastzittende hoest en keelpijn.
Daarvoor gebruik je thee, getrokken van anijszaad. De etherische olie in het zaad wordt namelijk deels uitgescheiden door de longen en doet zo zijn heilzame werk. Ook kun je een aftreksel als gorgeldrank gebruiken.

Anijsthee is ook een goed middel bij maagpijn, darmkrampen, diarree en ander klachten van het spijsverteringskanaal. Het gaat winderigheid tegen en stimuleert de lever en de nieren, waardoor ook mensen die water vasthouden er baat bij kunnen hebben.

 

Na het eten van sterk gekruide gerechten (knoflook!) reinigt anijszaad de mondholte en zorgt zo voor een frisse adem.


Een echte winterdrank is anijsmelk.
Je maakt deze door (chocolade)melk te verwarmen en in de hete drank een zakje anijszaad te laten trekken of een anijsmelk tablet te laten smelten.
Het verwarmt het hele gestel en geeft een gevoel van welbehagen.

Een dergelijk drank is ook een werkzaam middel bij slapeloosheid.

 

Vrouwen, die borstvoeding geven doen er goed aan anijsthee te drinken. Anijs stimuleert de melkgift en geeft rust.

 

Tenslotte is een wassing van anijslotion een probaat middel om de huid gezond te houden.

lees ook dit

 

Anijs oogsten en bewaren

 

Wanneer de zaden rijp zijn, trek je de plant uit en slaat de zaden eruit op een schone doek. De hele zaadjes bewaren in een donkere, afgesloten trommel. Het zaad pas kneuzen bij gebruik, omdat het anders snel zijn aroma verliest.

Anijszaad is ook te koop in reformzaken. 

 

Bijwerkingen van anijs

 

Bij normaal gebruik zijn geen bijwerkingen te vrezen.

 

 

Meer over Anijs  

 

Anijszaad zou potentieverhogend werken en werd daarom gebruikt in liefdesdrankjes allerlei. Vooral in Bohemen wordt bier met anijs nog steeds gedronken om de vruchtbaarheid van de man te bevorderen. Op 30 november ( de feestdag van de heilige Andreas) zou een dergelijke drank extra krachtig zijn; de dag wordt daar nog steeds anijsdag genoemd.

 

Een lotion van anijszaad gemaakt houdt de huid langer jong

 

Hondenvangers gebruikten vroeger anijs om honden te lokken, ze zouden er namelijk dol op zijn. Ook duiven lusten graag anijs en in de winter deden duivenmelkers wat anijszaad door het voer om de beesten extra warmte te geven.

 

In Islamitische landen is Anis een voornaam. Het betekent zoveel als vriendelijk of liefelijk.

 

Anijszaad, gebrand als wierook, reinigt het huis van alle negatieve energie en een zakje met daarin anijszaad op het hoofdkussen gelegd, verjaagt alle boze dromen.

 

Anijs staat symbool voor jeugdigheid

 

 

 

Blijf op de hoogte van tips en recepten
door de seizoenen heen en schrijf je hier in
 

Bovendien ontvang je het themaboekje
"vijf kruiden tegen stress"
helemaal gratis!

 

 

Je reacties op bovenstaand artikel zijn hieronder welkom

 

  

 

 

 

 


 
 
 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro