Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Alligatorschildpad, een prehistorisch monster?

  

Een Chinese visser keek raar op toen hij een niet alledaagse schildpad in zijn netten vond. Het leek hem een soort monster met een geribbeld schild dat leek op dat van een krokodil en een kop die veel weg had van een gevangen alligatorschildpad foto: wikicommonsdinosaurus. Een prehistorisch monster? Een rare speling van de natuur?

Het raadsel werd snel opgelost door een expert op gebied van reptielen. Het ging hier om de alligatorschildpad, een bijtschildpad die eigenlijk alleen voorkomt in het zuid oosten van de Verenigde Staten. Hoe het beest in China verzeild is geraakt vermeld het verhaal echter niet, waaschijnlijk is hij ontsnapt uit een aquarium.

 

De alligatorschildpad leeft in zoet water en is de grootste zoetwaterschildpad ter wereld. Ze komen zelden aan land, alleen de vrouwtjes leggen er een keer par jaar een dertigtal eieren.
De jonge exemplaren leven in ondiep water, de ouderen in het diepe gedeelte van meren, waterplassen, moerassen en rivieren.

 

Het is een rover, die doorgaans doodstil ligt op de bodem met zijn bek wagenwijd open en wacht open op een argeloze vis. Hij heeft een wormvormig aanhangsel in zijn bek, dat langzaam op en neer gaat en wanneer de vis die aanraakt klapt zijn muil met vlijmscherpe kaken dicht en legt de ongelukkige het loodje.

De alligatorschildpad jaagt ook actief op zijn prooi. Hij is niet alleen gek op vis, maar lust alles wat beweegt tot grote knaagdieren toe. Door water in en uit te pompen, ‘proeft’ hij of er een geschikte prooi in de buurt is en spoort hem zo op. 

 

Een volwassen alligatorschildpad heeft geen natuurlijke vijanden, behalve de mens. Zijn vlees schijnt erg smakelijk te zijn en er werd zoveel op gejaagd dat de soort tegenwoordig zeldzaam is.


Toch is het verstandig om goed op te letten wanneer je in Florida een baantje wilt zwemmen in een natuurzwembad of recreatieplas. Ze bijten nogal gauw en voor je het weet ben je een teen kwijt.

 

Op onderstaand filmpje zie je het 'lokvisje' van dit zoetwater monster.

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro